HFR: Equity hedgefondsen voeren winst in sector aan in tweede helft 2022

HFR: Equity hedgefondsen voeren winst in sector aan in tweede helft 2022

Hedge Funds Outlook
Vermogen groei winst beleggen

Hedgefondsen stegen in juli, toen de Amerikaanse aandelenmarkten een sterke ommekeer lieten zien na de slechtste eerste helft van een kalenderjaar in meer dan 50 jaar, ondanks de versnellende generatie-inflatie, de Amerikaanse Federal Reserve die de rente verhoogde en de Amerikaanse economie die in een recessie terechtkwam.

Dat blijkt uit gegevens vandaag werden vrijgegeven door HFR®, de gevestigde wereldleider op het gebied van indexering, analyse en onderzoek van de wereldwijde hedgefondsindustrie. De belegbare HFRI 500 Fund Weighted Composite Index steeg met tijdens de maand met +1,3 procent, waardoor de daling in 2022 werd teruggebracht tot -2,7 procent dankzij winsten gedreven door een herstel in Equity Hedge en Event Driven strategieën.

De dispersie van de prestaties van hedgefondsen werd in juli kleiner: het hoogste deciel van de HFRI-componenten steeg gemiddeld met +9,9 procent, terwijl het laagste deciel gemiddeld met -5,8 procent daalde, wat neerkomt op een dispersie ten aanzien van de hoogste en laagste waarde van slechts 15,7 procent. Ter vergelijking: in juni bedroeg de dispersie ten aanzien van de hoogste en laagste waarde 26,8 procent en in mei 22,1 procent.

In de eerste zeven maanden van het jaar is het hoogste deciel van de HFRI gemiddeld met +28,9 procent gestegen, terwijl het laagste deciel gemiddeld met -26,6 procent is gedaald, wat neerkomt op een dispersie ten aanzien van de hoogste en laagste waarde van 55,5 procent. Bijna 60 procent van de hedgefondsen boekte in juli een positieve resultaat.

Equity Hedge fondsen, die long en short beleggen in gespecialiseerde sub-strategieën, lieten in juli sterke prestaties optekenen: de belegbare HFRI 500 Equity Hedge Index steeg met +3,25 procent, terwijl de HFRI Equity Hedge (Total) Index met +2,9 procent steeg. De prestaties van de EH-substrategie werden geleid door de HFRI EH: Technology Index, die in de loop van de maand met +5,0 procent steeg, terwijl de HFRI EH: 500 Fundamental Growth Index met +4,4 procent steeg.

Event-Driven strategieën, die vaak gericht zijn op out-of-favor, deep value aandelenposities en speculatie op fusies en overnames, stegen ook in juli. De HFRI Event-Driven (Total) Index steeg tijdens de maand met +3,0 procent, terwijl de belegbare HFRI 500 Event-Driven Index met +2,4 procent steeg. De winsten van de ED-substrategieën werden aangevoerd door de HFRI ED 500: Activist Index, die met +4,5 procent steeg, en de HFRI ED 500: Multi-Strategy Index, die in de loop van de maand met +3,7 procent steeg.

Vastrentende, rentegevoelige strategieën stegen ook in juli doordat de Federal Reserve de rente verhoogde en de inflatie extreem hoog bleef. De belegbare HFRI 500 Relative Value Index steeg met +1,5 procent, terwijl de HFRI Relative Value (Total) Index met +1,1 procent steeg. De prestaties van de sub-strategie RVA werden aangevoerd door de HFRI 500 RV: FI-Asset Backed Index, die met +3,6 procent steeg, en de HFRI 500 RV: FI-Sovereign Index, die in de loop van de maand met +1,5 procent steeg.

Macrostrategieën kenden na een sterke winst in de eerste helft van het jaar een daling in juli, waarbij winsten in fundamentele, discretionaire Macrostrategieën werden tenietgedaan door dalingen in kwantitatieve, trendvolgende CTA-strategieën. De belegbare HFRI 500 Macro Index daalde tijdens de maand met -1,5 procent, waardoor het rendement over de afgelopen tien jaar daalde tot +11,9 procent.

De prestaties van de Macro-substrategieën werden aangevoerd door de belegbare HFRI 500 Macro: Commodity Index, die in juli met +1,9 procent steeg en een jaarrendement van +37,15 procent boekte, en de HFRI 500 Macro: Discretionary Thematic Index, die in de loop van de maand met +1,4 procent steeg. De dalingen werden aangedreven door de HFRI 500 Macro: Systematic Diversified Index, die met -3,0 procent daalde, waardoor zijn jaarrendement op +14,8 procent uitkwam.

Risicopariteitsproducten hebben in juli sterk gepresteerd: de HFR Risk Parity Vol 15 Index steeg in juli met +8,4 procent. Ook de strategieën voor liquide alternatieve icbe's gingen er in juli op vooruit. De HFRX Market Directional Index steeg met +1,9 procent, terwijl de HFRX Global Hedge Fund Index met +0,54 procent steeg, aangevoerd door de HFRX Relative Value Index, die in de loop van de maand een rendement van +2,15 procent boekte.

Risicopremiestrategieën lieten in juli gemengde resultaten optekenen. De HFR Bank Systematic Risk Premia Credit Index steeg met +5,0 procent, terwijl de HFR Bank Systematic Risk Premia Multi-Asset Index met -5,9 procent daalde. De HFRI Diversity Index steeg in juli met +2,5 procent, terwijl de HFRI Women Index met +0,95 procent steeg.

"Onder aanvoering van high beta-strategieën boekten hedgefondsen de sterkste winsten in 15 maanden omdat een krachtig risk-on sentiment een scherpe ommekeer op de aandelenmarkten veroorzaakte, terwijl de Amerikaanse economie in een recessie belandde en de Amerikaanse Federal Reserve de rente opnieuw verhoogde in een poging om de generatie-inflatie af te remmen.

Ondanks het herstel van de aandelenmarkten in juli blijven de macro-economische en geopolitieke risico's hoog, waarbij beheerders effectief navigeren in snel evoluerende, dynamische en volatiele marktcycli in aandelen, vastrentende waarden, valuta's en grondstoffen, aangedreven door de wereldwijde inflatiedruk, onzekere militaire conflictscenario's en instabiliteit in de energiemarkten en de toeleveringsketens," verklaarde Kenneth J. Heinz, President van HFR.

“Beheerders zijn effectief gepositioneerd voor zowel defensief kapitaalbehoud en portefeuillebescherming, als opportunistische en gunstige verschuivingen in het huidige marktparadigma. Instellingen zullen waarschijnlijk kapitaal blijven toewijzen aan beheerders die hebben aangetoond dat hun strategie robuust en doeltreffend is tijdens de recente piek in onrust en volatiliteit"