BLI: Europese groeicijfers beter dan verwacht

BLI: Europese groeicijfers beter dan verwacht

Eurozone
Eurozone.jpg

De Europese groeicijfers doen het beter dan verwacht. Het bbp van de eurozone boekte 0,7% winst ten opzichte van het vorige kwartaal. Vooral de Zuid-Europese landen, die de vruchten plukken van het hernemende toerisme, lagen aan de basis van die fijne verrassing. In Duitsland, de hoeksteen van de Europese industrie, viel de economische activiteit stil. Dat schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse over de financiële markten.

De bbp-cijfers van het tweede kwartaal bevestigen dat de wereldwijde economische groei vaart verliest. Zo is het bbp in de VS in het tweede kwartaal met 0,9% op jaarbasis gedaald ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar, het tweede kwartaal met verlies op rij.

“Die ontwikkeling is met name te wijten aan de afgenomen overheidsuitgaven en de teruglopende vastgoedbeleggingen, ondanks de aanhoudende groei van de binnenlandse consumptie, het grootste onderdeel van het bbp”, zegt Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “Gezien de robuuste arbeidsmarkt is het niet waarschijnlijk dat het eerste halfjaar van 2022 officieel wordt gecategoriseerd als recessie, hoewel aan de technische voorwaarde, twee opeenvolgende kwartalen met daling van het bbp, bij deze is voldaan.”

Het Chinese bbp is op jaarbasis slechts 0,4% gegroeid door de strenge quarantainemaatregelen, die ondertussen evenwel zijn opgeheven. In Japan is het bbp nog steeds sterk afhankelijk van de exportsector. De impact van de afnemende wereldwijde vraag blijft tot op heden beperkt. Over het algemeen stonden de activiteitsindicatoren in juni zowel bij de productie als bij de diensten eerder zwak. Dat doet ook in het derde kwartaal een matig groeitempo voor de wereldwijde economie vermoeden.

Tweede opeenvolgende renteverhoging door Federal Reserve

Zoals verwacht, heeft het monetaire comité van de Federal Reserve in juli de richtrente voor de tweede opeenvolgende keer met 75 basispunten verhoogd. Daarmee landt de overheidsrente tussen 2,25% en 2,50%. Jerome Powell, de eindverantwoordelijke voor het Amerikaanse monetaire beleid, heeft geen aanwijzingen gegeven over het verdere rentebeleid. Een verdere verkrapping met 50 basispunten bij de volgende bijeenkomst in september lijkt momenteel de waarschijnlijkste hypothese.

De Europese Centrale Bank heeft haar drie voornaamste rentevoeten met 50 basispunten opgetrokken en sluit daarmee het tijdperk van de negatieve rente af. De belangrijkste rentevoet van de ECB, de herfinancieringsrente, bedraagt inmiddels 0,50%. De voorzitter van de raad van bestuur, Christine Lagarde, heeft ook het nieuwe anti-fragmentatie-instrument voorgesteld, waarmee men wil vermijden dat de financieringsrentevoeten binnen de eurozone te sterk uit elkaar lopen. “Als een dergelijke kloof zou optreden, kan de ECB onder bepaalde voorwaarden ingrijpen door onbegrensd staatsobligaties aan te kopen van de landen die het meest onder druk staan”, legt de Luxemburgse econoom uit.

Overheidsrente neemt sterk af

Op de obligatiemarkten is de overheidsrente aan beide zijden van de grote plas sterk gedaald naar aanleiding van talloze indicaties die wijzen op economische vertraging. Zo is de tienjaarsrente over de hele maand juli gekrompen in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Sterke heropleving van de aandelenmarkten

Na de historische terugval van de beurskoersen in het eerste halfjaar boekten de aandelenmarkten in juli heel wat winst. “Het leeuwendeel van de zwaargewichten in de grootste beursindexen kon goede bedrijfsresultaten voorleggen. Daardoor slaakten beleggers een zucht van opluchting en waren ze weer geneigd meer risico te nemen.” De wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Index Net Total Return liet ook zijn sterkste stijging optekenen sinds april 2020. Alleen de groeilanden misten de boot. “De beste sectoren waren technologie en discretionaire consumptiegoederen (en met name luxegoederen), die sterk opleefden na hun mindere resultaten in het eerste semester”, besluit Guy Wagner.