BlackRock: April was desastreus voor wereldwijde ETFs

BlackRock: April was desastreus voor wereldwijde ETFs

ETFs
Duurzaam (20) groei investeren beleggen

Stroomde er in maart dit jaar nog $ 117,4 miljard naar wereldwijde ETF’s, in april kelderde dit bedrag tot een schamele $ 27,4 miljard. De wereldwijde instroom in ETF’s kwam daarmee op het laagste niveau sinds maart 2020. De allergrootste verliezers waren de aandelen-ETF’s: daar stroomde in april maar $ 2,8 miljard naartoe, terwijl dat in maart nog $ 76,2 miljard was. Dit blijk uit het maandelijkse ETF-rapport van vermogensbeheerder BlackRock.

Amerikaanse aandelen-ETF kwamen met een uitstroom van $ 25,6 miljard op het laagste niveau ooit terecht. Ook Europese aandelen-ETF’s zagen geld wegvloeien, al was de uitstroom van $ 2,5 miljard in april een verbetering van de maand ervoor. Aandelen-ETF’s uit opkomende markten deden het relatief goed, daar vloeide $ 11,7 miljard naartoe (tegenover $ 6,6 miljard in maart). Dat was vooral te danken aan in Azië/Pacific genoteerde Chinese ETF’s, die 57% van de instroom voor hun rekening namen.

De grote winnaar van de afgelopen maand waren rentedragende ETF’s, die met $ 15,9 miljard hun tweede grootste instroom ooit kenden. Anders dan in maart kozen de meeste beleggers afgelopen maand voor fixed income-ETF’s met een korte looptijd ($ 7,5 miljard). Inflatiegelinkte ETF’s kenden een verschrikkelijke laatste week van de maand met een uitstroom van $ 1,9 miljard. Ze sloten de maand hierdoor uiteindelijk af met een uitstroom van $ 0,3 miljard.