eToro: BatteryTech zal mobiliteit en energietransitie bevorderen

eToro: BatteryTech zal mobiliteit en energietransitie bevorderen

Infrastructure Energy Transition
Duurzaam (17) Elektrische auto.png

Sociaal investeringsnetwerk eToro lanceert vandaag de BatteryTech Smart Portfolio. Het is de nieuwste toevoeging aan het aanbod van thematische Smart Portfolio's, waarmee eToro particuliere beleggers langetermijnblootstelling biedt aan de snelgroeiende sector voor batterijen.

Het bevorderen van energieopslag en -efficiëntie heeft een centrale plaats in onze economie en is een belangrijke factor voor de transitie naar hernieuwbare energie. In het afgelopen decennium heeft een sterk toenemende productie van lithium-ionbatterijen geleid tot dalende productieprijzen van elektrische voertuigen (EV's), waardoor EV's commercieel gezien aantrekkelijker werden.

Dani Brinker, Head of Investment Portfolios bij eToro: "Batterijen zijn essentieel voor de overgang naar net-zero en zijn de drijver voor belangrijke duurzaamheidstrends, waaronder elektrische mobiliteit en duurzame energieopslag. De wereldwijde markt voor batterijen zal tegen 2026 naar verwachting USD 173 miljard bedragen ten opzichte van USD 105 miljard in 2021.[1] Met BatteryTech willen wij onze klanten de mogelijkheid bieden om te investeren in deze innovatieve en snelgroeiende markt."

Het lithiumsegment alleen al is goed voor 29,3% van de wereldwijde markt voor batterijen.[2] Nu de EV-industrie zich verder ontwikkelt, groeit de markt voor elektrische auto’s naar verwachting naar een omvang van USD 800 miljard in 2030 ten opzichte van USD 160 miljard in 2019.[3] De investeringen in de lithiumproductie stijgen naar verwachting met 78,14% jaar-op-jaar, van 497.000 mt in 2021 tot 636.000 mt tegen eind 2022.[4] Voor de industrie is het de uitdaging om het aanbod af te stemmen op het tempo waarin EVs worden ingevoerd, zonder dat dit ten koste gaat van de betaalbaarheid.

Jean-Paul van Oudheusden, eToro’s marktanalist Nederland: "In de afgelopen twaalf maanden zagen we de lithiumprijzen met meer dan 400% stijgen. Vandaag bedraagt de gemiddelde batterijprijs ongeveer USD 9.000, dat is meer dan 20% van de kostprijs van het voertuig. Fabrikanten hebben hun zorgen inmiddels geuit over achterblijvende voorraden die niet aan de snel stijgende vraag kunnen voldoen. Nu overheden en bedrijven werken aan hun duurzaamheidsdoelstellingen, tonen beleggers steeds meer interesse in bedrijven die oplossingen en technologieën aanbieden die net-zero mobiliteit en de energietransitie ondersteunen."

BatteryTech biedt de mogelijkheid om te beleggen in bedrijven die bijdragen aan de levensduur van batterijen. Deze bedrijven variëren van mijnbouw- en raffinagebedrijven die lithium, nikkel, mangaan en kobalt verwerken, tot batterijproducenten, EV-fabrikanten en bedrijven die duurzame energieopslagtechnologieën ontwikkelen. Het BatteryTech Smart Portfolio bestaat uit 30 vooraanstaande bedrijven in de sector, waaronder ABB, Bloom Energy, Tesla, NIO, Glencore en Sunrun.

Dani Brinker voegt toe: "Door assets te selecteren en bundelen in een Smart Portfolio, doen we het zware werk en bieden we onze klanten blootstelling aan een snelgroeiende markt en de mogelijkheid om risico te spreiden over uiteenlopende assets. Door te beleggen in deze portefeuille, kunnen onze klanten gespreid investeren in de energietransitie."

eToro's Smart Portfolios bieden beleggers kant-en-klare, volledig toegewezen blootstelling aan verschillende marktthema's. Door verschillende assets te bundelen volgens een vastgestelde methodologie en gebruik te maken van een passieve beleggingsaanpak, bieden eToro's Smart Portfolios langetermijnbeleggingsoplossingen met een gediversifieerde blootstelling zonder beheerskosten.

De initiële investering begint vanaf USD 500 en beleggers hebben toegang tot tools en grafieken om de portefeuille te volgen. eToro’s sociale feed houdt beleggers op de hoogte van ontwikkelingen in de sector. Voorlopig is deze portefeuille niet beschikbaar voor gebruikers in de VS.

 

[1] Global Industry Analysts, Inc.: Global Battery Market Outlook (January 2022)

[2] Global Industry Analysts, Inc.: Global Battery Market Outlook (January 2022)

[3] Allied Market Research: EV Vehicle Market 2022-2030 (January 2022)

[4] S&P Global: Commodities 2022 (December 2021)