San Lie: En toen was alles weer ‘normaal’

San Lie: En toen was alles weer ‘normaal’

ESG
San Lie-ASN Bank-980x600.jpg

Door San Lie, Head of Portfolio Management bij ASN Impact Investors

En toen ging alles weer open: winkels, restaurants, concertzalen. Alsof er niets aan de hand was. Alsof in maart 2020 even de pauzeknop werd ingedrukt en de film nu weer gewoon verder speelt. We gaan weer terug naar ‘normaal’.

Uiteraard weten we allemaal dat het niet zo is gegaan. Dat de wereld – voor velen – echt even heeft stilgestaan. Bijna twee jaar lang. Maar het heeft iets surrealistisch, de volle stadions met opeengepakte massa’s supporters, de volle restaurants en die volle winkelstraten.

Laat mij voorop stellen dat ik enorm blij ben voor al die vele hardwerkende ondernemers die tijdens de pandemie op hun reserves hebben geteerd en er bijna aan onderdoor zijn gegaan. Voor al die artiesten en anderen in de cultuursector die weer aan het werk kunnen. Wat een verademing moet het voor hen zijn om hun ‘normale’ leven weer op te pakken en weer een boterham te kunnen verdienen.

Er knaagt iets

Maar toch knaagt er iets. Ik had namelijk gehoopt dat deze wereldwijde crisis mensen echt aan het denken zou zetten over een aantal fundamentele zaken, uitdagingen, problemen, zo u wilt.

Zaken als het (her)vinden van een evenwichtige balans tussen mens en natuur, een eerlijkere welvaartsverdeling in de wereld, en hoe we simpelweg op een ‘normale’ manier met elkaar om gaan, zowel op macroniveau als op microniveau.                 

Hebben we iets geleerd van deze crisis?

De belangrijkste vraag voor mij is: hebben we nou echt iets geleerd van deze crisis? Bijvoorbeeld over onze relatie met de natuur. Beseffen we nu dat we niet boven de natuur staan, maar hier onderdeel van zijn? Dat we dus ook anders met inheemse diersoorten om moeten gaan? Maar ook: dat we als wereldgemeenschap gezamenlijk wereldwijde uitdagingen moeten aanpakken? Gaan we straks wel een keer samenwerken, of blijft het ieder (land) voor zich?

Ik ben geen pessimist, maar vrees dat we nog veel te weinig hebben geleerd. Kijk naar de trage aanpak van klimaatverandering, naar de oorlogsretoriek tussen Rusland en de VS, naar het feit dat natuur nog steeds niet op waarde wordt geschat en dat we het succes van de samenleving nog steeds afmeten aan louter economische groei.

Uiteraard zie ik ook lichtpuntjes en dingen die wel beter gaan. Maar de coronacrisis is niet die wake-upcall geworden waarop ik had gehoopt. Daarvoor moeten we kennelijk nog harder onze neus stoten.

San Lie is Head of Portfolio Management bij ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.