Ebury: Klap voor dollar door ‘hawkish’ draai ECB

Ebury: Klap voor dollar door ‘hawkish’ draai ECB

Monetary policy Currency
europese centrale bank (ECB).png

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury

We hadden er al voor gewaarschuwd: het plan van de ECB om tot 2023 te wachten met renteverhogingen was in een wereld van stijgende inflatiedruk luchtfietserij.

Vorige week werd duidelijk dat we gelijk hadden. Na de forse opwaartse verrassing bij de inflatie in de eurozone in januari was de weg vrij voor Lagarde om ‘hawkish’ te worden. De koers van de gemeenschappelijke munt schoot na dit nieuws natuurlijk omhoog. De dollar wist door een sterk Amerikaans banenrapport een deel van zijn verliezen in te lopen met een bescheiden rally, maar de greenback eindigde vorige week toch onderaan de G10-ranglijst. De koers van de euro steeg sterk ten opzichte van elke belangrijke valuta, met uitzondering van de Zweedse kroon.
 
De aandacht van de handel zal gericht blijven op enerzijds de mededelingen van centrale banken en anderzijds de inflatiecijfers, want deze factoren zullen de valutamarkten voorlopig bepalen. Deze week kijkt iedereen uit naar het Amerikaanse inflatierapport van januari, dat donderdag verschijnt. De forecasters hebben voorzichtig een verdere stijging van de inflatie genoteerd – terwijl die toch al de hoogste in tientallen jaren is. Ook de toespraken van ECB-vertegenwoordigers zullen de nodige aandacht krijgen. Als de ‘hawkish’-verschuiving die bij de bijeenkomst van vorige week te zien was, wordt bevestigd, kan dat de rally van de euro verder aanwakkeren.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
Voor de eurozone was het een van de gedenkwaardigste weken in vele maanden. De week begon met een forse opwaartse verrassing bij de inflatie en eindigde met een draai van 180 graden door voorzitter Lagarde bij de februaribijeenkomst van de ECB. Men stopt niet alleen eerder dan verwacht met de aankoop van activa, maar Lagarde kwam ook volledig terug op haar belofte om de rente pas in 2023 te verhogen. De Raad van Bestuur is nu ‘unaniem’ bezorgd over de inflatie, en ziet opwaartse risico’s bij het verdere verloop ervan. De koersen van de euro maakten na dit nieuws een flinke sprong omhoog – maar wij denken dat er nog meer ruimte is voor koersstijgingen. We vragen ons af of de ECB wel tot december kan wachten en denken dat de euro voldoende steun zal houden terwijl de markten zich verder aanpassen aan de beleidsommezwaai van de ECB.
 
GBP
 
Ze werden een beetje overschaduwd door de verrassingen van de ECB die er direct op volgden, maar ook de Bank of England had ‘hawkish’ verrassingen voor de markt. Hoewel de rente zoals verwacht met 25 basispunten werd verhoogd, was er een sterke minderheid, die bijna de eerste verhoging met 50 basispunten sinds 2004 doordrukte maar de stemming nét verloor, met 5 tegen 4. Het Britse pond steeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar had moeite met de ‘hawkish’ draai van de ECB en de indrukwekkende rally van de euro. Ook deze week zal de aandacht blijven uitgaan naar het beleid van de centrale banken. Er staan toespraken op de agenda van hoofdeconoom Huw Pill (woensdag) en gouverneur Bailey (donderdag). Over de gehele linie zijn de vooruitzichten voor het pond voor 2022 goed, want er zijn agressieve renteverhogingen te verwachten en de munt heeft nog steeds een lage waardering.
 
USD
 
In een week waarin een werkgelegenheidsrapport verschijnt, komt het niet zo vaak voor: de koers van de Amerikaanse dollar werd voornamelijk bepaald door gebeurtenissen aan de andere kant van de plas. Het banenrapport bleek ondanks de verstoringen door omikron heel sterk te zijn. De banengroei was fors, cijfers van de vorige maanden werden opwaarts bijgesteld en de lonen stegen – hoewel de loonstijgingen de prijsstijgingen vooralsnog niet kunnen bijhouden. In de VS bestaat duidelijk volledige werkgelegenheid. Renteverhogingen door de Federal Reserve zijn het enige instrument waarmee kan worden geprobeerd de prijsdruk te beperken – met de kanttekening dat monetair beleid pas met ‘lange en variabele’ vertragingen doorwerkt en de rentes volgens ons nog een vrij lange weg te gaan hebben voordat enige invloed daarvan op de prijzen merkbaar wordt.