Renze Munnik: Datakwaliteit terwijl u wacht

Renze Munnik: Datakwaliteit terwijl u wacht

Risk Management Pensionfunds
Renze Munnik_980x600.jpg

Door Renze Munnik, Risk Management Consultant bij Probability & Partners

Er is een pensioenakkoord, waarbij richting is gegeven welke kant de wetgever het op moet gaan zoeken. En nu? Nu is het wachten op de werkelijke wetgeving. En ondertussen roept men pensioenfondsen op om tijdig te beginnen met de voorbereiding.

Dat doen ze. Ze zijn aan het nadenken wat ze moeten gaan doen. Dat gebeurt vooral individueel.

Want elk pensioenfonds is immers verschillend. Dat is toch zo? Volgens mij is dat echter niet het geval. Maar we zitten wel met een erfenis met uitzonderingen en probleemgevallen. Tijd voor actie!

Zo verschillend ga je niet zijn

Als bestuur moet je nu nadenken over een oplossing voor de toekomst. Een oplossing voor ná de transitie. Je moet bedenken hoe het pensioenfonds er in 2025 uitziet, of uit moet zien. In het nieuwe stelsel dus.

Dat doen fondsen nu vooral (voor zich)zelf. Pensioenfondsen hebben in ieder geval één ding gemeen: ze vinden zichzelf heel anders dan de andere fondsen. Maar hoe verschillend ben je dan echt?

En belangrijker: hoe verschillend ga je na de transitie nog zijn? Komt het onderscheid nog wel te liggen in de regeling? Of onderscheid je je alleen door de uitvoering? Of door kosten? Door de communicatie? Door het klantcontact? Door de ondersteuning van de deelnemers bij de keuzes die zij moeten gaan maken?

Ik ben ervan overtuigd dat na de transitie er veel minder verschillen zullen zijn (of: moeten zijn) dan we nu denken.

De trechter van de transitie

Maar nu bestaan er wel degelijk verschillen. We kunnen echt niet zomaar alle pensioenfondsen in de huidige vorm op één hoop schuiven. Er zijn legio verschillende regelingen geweest, helemaal op maat gesneden voor dat ene bedrijf, voor die ene sector en zelfs voor die ene groep deelnemers binnen het bestand van een fonds. Dat zorgt voor complexiteit, maatwerk en uitzonderingen.

Je kunt het zien als dat we de komende paar jaar door een trechter gaan. We worden in hetzelfde format gegoten. Maar dan moeten we wel door die trechter passen. Ruim nu alvast de verschillen die er nog zijn op. Dat geldt ook voor alle uitzonderingen die er nog bestaan en alle overgangsregelingen die momenteel nog in de weg zitten.

Zorg ervoor dat je klaar bent om door die trechter te gaan. Zo wordt die rit een stuk vloeiender. Dan kan je tijdens die rit vooral focussen op waar je uit gaat komen, in plaats van tijdens de rit alleen maar achteruit te moeten kijken waar je vandaan kwam en wat er van de kar dreigt te vallen, oftewel alles wat niet door de trechter blijkt te passen.

Want wat niet door een trechter past, wordt erdoorheen geduwd, tot het stuk gaat en in onderdelen alsnog door de trechter gaat (of nog erger: achterblijft en de overkant dus helemaal nooit haalt). En dan geldt: garbage in is garbage out. Bovenaan de trechter kapot geduwd, levert onderaan nietszeggende losse stukjes op. Die zullen zorgen voor problemen in de nieuwe administratie.

Niet wachten, maar schonen

De wet is nog niet klaar. Er is nog veel onduidelijk. En we kunnen die tijd vullen door te blijven voorspellen wat we denken wat het gaat worden. Ondertussen blijven we dan wachten op het verlossende woord. Maar we weten al redelijk wat de richting kan worden.

Ook weten we welke complexiteit we de afgelopen twintig/dertig/veertig jaar in onze regelingen en administraties hebben gecreëerd. En als je dat nog niet weet, of denkt dat dat bij jóuw administratie niet het geval is... dan is het in ieder geval een goed moment om daar echt eens kritisch naar te kijken. De praktijk leert dat er meer uitdagingen in een administratie blijken te zitten, dan je met al je kennis en ervaring denkt te weten.

Gebruik de tijd nu goed. Analyseer wat je nu hebt en wat niet door de trechter gaat passen. Overleg met andere pensioenfondsen. Ga niet allemaal hetzelfde of een ander wiel uitvinden. Op een enkele PPI of APF na zijn er immers geen concurrenten. En vooral: betrek ook de uitvoerders erbij! Die hebben al veel inzicht in wat je werkelijk hebt. Zij moeten uiteindelijk zorgen voor het systeem dat je aan de andere kant van de trechter gaat gebruiken.

Hoe logisch is het om in je eentje te proberen het wiel uit te vinden, terwijl anderen precies hetzelfde proberen te doen? En wat denk je dat het voor je uitvoerder betekent als iedere klant met z’n eigen plannen komt, allemaal op net een ander moment? Samen kun je bepalen wat er wel en niet door de trechter zal gaan passen en wat je dus nog moet doen voordat je over kan. Samen kun je efficiënte manieren bedenken waarop je over kunt gaan.

Als je toch nog ‘wacht’ op de wetgeving, kun je de tijd prima gebruiken om te kijken naar de datakwaliteit op dit moment en welke stappen er genomen moeten worden om goed door te transitie te komen. De transitie gaat nog vragen en uitdagingen genoeg opwerpen. Dan kun je deze stap maar beter al genomen hebben.

Probability & Partners is een Risk Advisory Firm die geïntegreerde risicomanagement en kwantitatieve modelleringsoplossingen biedt aan de financiële sector en aan data-gedreven ondernemingen.