Monex: Fed begint met afbouwen opkoopprogramma

Monex: Fed begint met afbouwen opkoopprogramma

Interest Rates Fed
Federal Reserve Washington.png

Het rentebesluit van de Fed was van tevoren volledig ingeprijsd door de markten: een afbouw van QE van USD15 miljard per maand en onveranderde rentes. Hieronder volgt een kort commentaar van Ima Sammani, Valuta-analist bij Monex Europe op het rentebesluit van de Fed.

Aan de consensus heeft de Fed voldaan, al blijft er de mogelijkheid om het tempo van de afbouw in de toekomst aan te passen.

Vanwege de weinige verrassingen had de persverklaring op zichzelf geen grote marktimpact, op een lichte afzwakking van de dollar na: De Fed houdt vol dat de hogere inflatie van tijdelijke aard is, wat markten oppakken als een dovish signaal.

In vorige monetaire vergaderingen zou de reactie van de dollar minder afgehangen hebben van het wel of niet erin laten van het woord 'transitory' met betrekking tot de inflatie, maar op woensdag hing er meer vanaf omdat beleggers naarstig op zoek waren naar signalen waaruit ze konden afleiden dat beleid sneller of agressiever genormaliseerd kan worden.

Een hawkish draai aan de persconferentie is daarmee gelijk van tafel gehaald

Na de eerste vraag in de persconferentie werd al duidelijk dat Fed voorzitter Jerome Powell niet van plan was hints weg te geven over de tijdlijn van de renteverhogingen om markten stabiel te houden. Sterker nog, toen de vraag gesteld werd, wendde Powell zich tot zijn script - een dooddoener.

Met weinig kans op een zinvol antwoord probeerden journalisten Powell om de tuin te leiden door vragen te stellen over maximale werkgelegenheid en mogelijke loon-prijs spiralen, om zo toch een beeld te kunnen vormen van het beleid na QE, maar dit bleef zonder resultaat.

Degenen die een meer hawkish Fed prijzen, zullen misschien moeten wachten tot de dot plot van december wordt vrijgegeven. In de tussentijd zullen FOMC beleidsmakers verwachtingen eerder terugdringen, wat marginaal op de dollar zou kunnen wegen - vooral omdat andere centrale banken binnen de G10 een hogere gevoeligheid tonen voor het huidige inflatie-klimaat.