Amundi: Duurzame energiebedrijven VS kunnen 'superieure' rendementen bieden

Amundi: Duurzame energiebedrijven VS kunnen 'superieure' rendementen bieden

Energy Transition
Duurzaam (8) zonne-energie energietransitie.jpg

ESG-beleggers mijden doorgaans de energiesector. Dat is deels onterecht, vindt Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi, aangezien een aantal – zeker niet alle - energiebedrijven verschuift naar alternatieve energie. Een zorgvuldige selectie kan volgens Amundi leiden tot ‘superieure’ rendementen van bedrijven die bijdragen aan een beter milieu.

Amundi benadrukt in de nieuwste Investment Talks dat, op basis van de ESG-ratings van de belangrijkste beoordelingsbureaus, de Verenigde Staten momenteel achterlopen op andere landen wat betreft de invoering van ESG-praktijken. Er zijn echter aanwijzingen dat Amerikaanse bedrijven de kloof met de best presterende ESG-bedrijven wereldwijd aan het dichten zijn.

“Het gebrek aan informatieverstrekking is een belangrijke oorzaak geweest van de relatief slechte ESG-scores van Amerikaanse bedrijven, maar wij denken dat de verbetering van ESG-gegevens en -informatieverstrekking bij Amerikaanse bedrijven aan belang wint.”

Volgens Amundi worden Amerikaanse energiebedrijven efficiënter in hun koolstofgerelateerde energieproductie. Zo is een van de leidende dienstverleners aan de olie-industrie begonnen met het afvangen van koolstof, waarbij koolstof uit de lucht wordt gehaald en in de grond wordt geïnjecteerd.

‘Value’ en ESG zijn volgens Amundi waarschijnlijk de beste combinatie als het aankomt op beleggen in ESG-verbeteraars. Ook banken zijn hiervan een voorbeeld. Financiële instellingen - die 21% van de waarde-index uitmaken - hebben momenteel een van de laagste ESG-scores onder Amerikaanse bedrijven.

Amundi verwacht echter dat de Federal Reserve en de regering Biden het hiaat in de regelgeving rond klimaatrisico's zullen dichten, wat een impact zou hebben op de ESG-ratings van Amerikaanse financiële ondernemingen. “Wij denken dat meer informatieverstrekking en inspanningen om de ESG-praktijken bij de grote Amerikaanse banken te verbeteren, een positief effect zullen hebben op het rendement voor aandeelhouders en de ESG-ratings naarmate het risicoprofiel van Amerikaanse banken verbetert.”