Ebury: Hogere rendementen door inflatiezorgen, euro daalt

Ebury: Hogere rendementen door inflatiezorgen, euro daalt

Monetary policy Currency
Rente (02) euro geld monetair beleid.jpg
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer bij Ebury
 
Na het Amerikaanse banenrapport van augustus bevestigde ook het Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) dat stagflatie een punt van zorg is: het aantal openstaande vacatures bereikte een nieuwe recordhoogte in juli.
De rendementen bleven overal ter wereld gestaag stijgen, terwijl de koersen van risicoactiva wankelden. De belangrijke valuta deden vrijwel niets: ze bleven ten opzichte van elkaar grotendeels binnen een bandbreedte van 1%. De Amerikaanse dollar presteerde beter dan al zijn G10-collega’s en de meeste opkomende valuta’s.
 
De ECB kondigde aan dat men de maandelijkse opkoop van obligaties in het kader van het PEPP gaat beperken. Dit werd echter raadselachtig geformuleerd: voorzitter Lagarde benadrukte dat het níet om ‘tapering’ maar ‘herkalibratie’ gaat. Handelaren in de euro hechtten nauwelijks belang aan dit event.
 
Bij de macro-economische cijfers van deze week staat de inflatie centraal. De Amerikaanse inflatiegegevens voor augustus verschijnen dinsdag, en de Britse druk is op woensdag, wat suggereert dat we rond het midden van de week enige volatiliteit zouden kunnen zien.
 
De verwachting is dat deze zullen aantonen dat de inflatiedruk in beide landen aanhoudt. Los hiervan zullen handelaren voorzichtig zijn in de aanloop naar de belangrijke bijeenkomsten van de Federal Reserve en de Bank of England van volgende week en naar de verkiezingen in Duitsland.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
De uitkomst van de septemberbijeenkomst van de ECB was in lijn met de marktverwachting. Men kondigde aan dat de maandelijkse PEPP-aankopen van staatsobligaties van landen in de eurozone zullen worden beperkt, zonder de omvang van die beperking te noemen. Bizar was wel dat voorzitter Lagarde er alles aan deed om de markten ervan te overtuigen dat deze ‘tapering’ – dat wil zeggen afbouw van het opkoopprogramma – helemaal geen ‘tapering’ is.
 
De inflatieverwachtingen van de ECB, die minder aandacht kregen, laten zien dat men in 2023 weer onder het inflatiedoel van 1,5% uit denkt te komen. Dit zou als een ‘dovish’ signaal kunnen worden uitgelegd, die slecht voor de euro zou zijn. Toch moeten we deze prognose waarschijnlijk niet al te serieus nemen, want de inflatieverwachtingen van de ECB zitten er nogal eens naast.
 
GBP
 
Het plan van Johnson om extra sociale zorg via een belastingverhoging te financieren had een beperkte invloed op het Britse pond, hoewel het idee dat sociale uitgaven gekoppeld zijn aan belastingheffing toch duidelijk ingaat tegen de recente lijn in het internationale macro-economische beleid.
 
De markten zijn alert op de arbeidsmarktcijfers van dinsdag, maar voor de bijeenkomst van de Bank of England, die volgende week plaatsvindt, zijn volgens ons de inflatiecijfers van woensdag belangrijker.
 
Binnen het MPC zijn nu al evenveel leden vóór als tegen een renteverhoging. Als woensdag blijkt dat de verwachte sterke stijging van de inflatie inderdaad heeft plaatsgevonden, zou dat de ‘haviken’ aan een meerderheid kunnen helpen. Dit zo goed voor het pond moeten zijn.
 
USD
 
Het arbeidsmarktrapport JOLTS, waaruit bleek dat het aantal openstaande vacatures in de VS opnieuw sterk is gestegen, is een mooie aanloop naar het inflatierapport van dinsdag.
 
Nóg een opwaartse verrassing zou de stemming voor de bijeenkomst van de Federal Reserve van volgende week behoorlijk kunnen drukken – hoewel lastig te voorspellen blijkt welk effect het recente, op stagflatie wijzende nieuws en de daaropvolgende stijging van de rendementen op de koers van de Amerikaanse dollar heeft.
 
Verder zullen handelaren de ‘second-tier’ publicaties bestuderen om te zien of die de afzwakking van de groeicijfers bevestigen.