ASI: Cash, crypto en goud - de race om waarde te behouden in tijden van QE

ASI: Cash, crypto en goud - de race om waarde te behouden in tijden van QE

Commodities Equity Benchmark
bitcoin crypto (2).png

De tijdelijke maatregel om het vertrouwen in de markten te herstellen na de financiële crisis in 2008, de zogenaamde 'kwantitatieve versoepeling' (QE), is ruim tien jaar later nog steeds van kracht. Inmiddels is de balans van de Fed met 891% gegroeid (sinds 1 januari 2005), die van de Europese Centrale Bank steeg met 785%. Het is dan ook niet zo gek dat devaluatie weer op de agenda staat, zegt Robert Minter van Aberdeen Standards Investments. In Cash, crypto, gold: The ‘race’ to preserve value in an age of QE bespreekt hij een aantal opties hoe men zich tegen devaluatie kan beschermen.

Cryptovaluta - de oplossing?

Voor de fans van cryptovaluta vormt een deel van de aantrekkingskracht van commercieel ontwikkelde cryptocurrencies - dus waar de autoriteiten geen toezicht op houden - het feit dat deze valuta in theorie geen risico lopen op devaluatie omdat het aantal bitcoins in omloop altijd beperkt is omdat eigenaren de sleutels van hun digitale kluis kwijtraken of overlijden. Het totaal aantal bitcoins zal daardoor waarschijnlijk nooit meer dan 21 miljoen eenheden bedragen.

Dat is niet de enige reden waarom cryptovaluta zo populair zijn. Er kan snel veel geld worden verdiend met de handel in digitale munten. De anonimiteit van cryptovaluta’s is voor sommigen eveneens aantrekkelijk. Naar schatting bestaan er meer dan 5000 van verschillende crypto’s, wat de vraag oproept hoe beperkt de totale uitgifte eigenlijk is.

Overheden beschikken over krachtige instrumenten om de toename van cryptocurrencies in de markt te beperken omdat ze een risico kunnen vormen voor de stabiliteit van het bestaande monetaire systeem. De meeste landen willen de wijdverbreide invoering van niet geregistreerde, niet-traceerbare cryptovaluta’s die bovendien niet onder toezicht staan van de financiële autoriteiten, voorkomen.

De allure van goud

Al duizenden jaren dient goud als veilige haven. Het edelmetaal heeft altijd bescherming geboden tegen de schadelijke effecten van devaluatie en inflatie. Veel centrale banken hebben de afgelopen tien jaar goudstaven gekocht, met als koplopers de centrale banken van Rusland en China. 

Goud kent als investering geen dividend of coupon en gaat meestal in waarde omhoog wanneer de inflatie hoger is dan de rente en wanneer de kosten om het aan te houden lager zijn. Maar het is nog onduidelijk hoe goudprijzen zullen reageren als centrale banken uiteindelijk stoppen met hun opkoopprogramma’s en de rente verhogen.

Vooruitkijken

Het inflatiewoord is weer terug. Hoewel er genoeg redenen zijn om ervan uit te gaan dat de hogere inflatie van tijdelijke aard is, is het zeker een onderwerp dat veel vragen oproept over de houdbaarheid van het centrale bankenbeleid op lange termijn.

Financiële toezichthouders overal ter wereld, waaronder de People's Bank of China, de Bank of England, de Britse Financial Conduct Authority, de Federal Reserve, het Amerikaanse ministerie van Financiën, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en het Internationaal Monetair Fonds, hebben inmiddels gewaarschuwd voor de gevaren van het kopen van cryptomunten. Maar ondertussen ligt de waarde van gewone valuta, en indirect goud, ook in handen van beleidsmakers. Zij moeten een aantal beslissingen nemen over hoe ze kunnen voldoen aan doelstellingen op het gebied van de overheidsuitgaven en ervoor zorgen dat de oplopende schulden tegelijkertijd worden afgelost.