DWS: Hoe Biden zijn infrastructuurprogramma populair maakt in de VS

DWS: Hoe Biden zijn infrastructuurprogramma populair maakt in de VS

Infrastructure Real Assets
Infrastructuur.jpg

Infrastructuur is in Amerika broodnodig, maar politiek geen populair onderwerp. Daarom presenteerde Joe Biden zijn infrastructuurprogramma onder de naam “The American Jobs Plan”, waardoor het opeens interessant werd; banen zijn nu eenmaal minder saai dan wegen en bruggen. Bovendien beloofde Biden met zijn plannen de concurrentiestrijd van China te gaan winnen op het gebied van infrastructuur. Zo krijgt hij waarschijnlijk zelfs de Republikeinen mee, schrijven de experts van vermogensbeheerder DWS in hun Grafiek van de Week.

De beleggingsgraad in Amerikaanse infrastructuur is maar de helft van de Europese, blijkt uit de grafiek van DWS. Maar ingewikkelde cijfers zijn minder overtuigend dan verhalen, weet ook Biden. Daarom sprak hij in zijn presentatie over een aantal infrastructuur-rampen die bij alle Amerikanen nog pijnlijk vers in het geheugen staan: de dambreuk in New Orleans en de enorme stroomuitval in New York en Texas, waardoor het openbare leven volledig werd ontregeld. Scholen, ziekenhuizen, internetverbindingen, het watersysteem in Amerika – allemaal zijn ze nodig toe aan verbetering en daar worden miljoenen Amerikanen dagelijks mee geconfronteerd.

0904 DWS.png

Toch scoor je met infrastructuur geen politieke punten op de korte termijn, ook al profiteert het land er nog decennia van, leert de geschiedenis. Daarom zet Biden zijn programma ook tegenover China: “The American Jobs Plan is een investering in Amerika waarmee we miljoenen goede banen creëren, de infrastructuur van ons land heropbouwen en de concurrentiestrijd met China gaan winnen”, zei hij bij de presentatie. Dat doet het goed bij de Amerikanen – ze zien al jaren hoe China floreert op het gebied van infrastructuur – en wakkert ook iets aan bij de Republikeinen, die de strijd tegen China koste wat kost willen winnen.

Hoewel infrastructuur dus een lastig te bewandelen pad is als president, gaat het Biden vooralsnog voor de wind. Het optimistische plan wordt enthousiast ontvangen na een jaar van pandemiepessimisme. Daarnaast wordt er momenteel relatief weinig aandacht besteed aan de stijgende staatsschuld – dus dat zal ook geen probleem vormen – en de urgentie voor een betere infrastructuur is evident. Tel daarbij op dat het plan duurzaamheid centraal zet en Bidens American Jobs Plan lijkt een gegarandeerd succes.