ASI: Kies voor ‘leiders in energietransitie’ op weg naar emissievrije economie

ASI: Kies voor ‘leiders in energietransitie’ op weg naar emissievrije economie

Energy Transition
Duurzame energie.jpg

Om een emissievrije economie te realiseren kun je beter beleggen in bedrijven die met innovatieve plannen hun uitstoot verminderen, dan bedrijven met een hoge uitstoot uit een beleggingsportefeuille verbannen, zegt Eva Cairns, ESG-analist bij vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments.

“Het is vrij gemakkelijk om een uitstootvrije beleggingsportefeuille samen te stellen. Dat kan door bedrijven uit te sluiten uit sectoren met een hoge uitstoot, zoals de staal-, cement- en elektriciteitssector. Maar we hebben die sectoren in 2050 nog steeds nodig. En bedrijven in die sectoren hebben juist behoefte aan kapitaal om te kunnen innoveren en de overgang te maken naar een uitstootvrije economie”, aldus Cairns.

“Je moet onderscheid maken tussen nul-uitstoot in een portefeuille en nul-uitstoot in de echte wereld. En dat laatste is waar het om draait”, voegt zij eraan toe.

Aanleiding voor haar analyse ‘Investing for net zero’ is de toetreding van ASI tot het ‘Net Zero Asset Managers’-initiatief, waarmee vermogensbeheerders zich scharen achter de VN-doelstelling om in 2050 de wereldwijde CO2-uitstoot terug te brengen tot “netto nul” en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C.

ASI richt zich hierbij op ‘transitieleiders’, bedrijven die vooroplopen met het terugdringen van uitstoot. Bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille kiest de vermogensbeheerder voor een toekomstgerichte blik. Cairns: “Dat betekent dat we niet alleen kijken naar de CO2-uitstoot van vandaag, maar ook naar waar we denken dat de CO2-uitstoot van bedrijven in de toekomst uitkomt op basis van hun transitieplannen - en of dit overeenkomt met het gewenste decarbonisatietraject.”