UBS AM: Vooral niet-Amerikaanse aandelen op stoom in 2021

UBS AM: Vooral niet-Amerikaanse aandelen op stoom in 2021

Equity
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

Een duurzaam economisch herstel ligt ondanks de nieuwe wereldwijde golf aan coronabesmettingen toch in het verschiet. Wanneer dit precies gebeurt, hangt sterk af van de snelheid en efficiëntie waarmee vaccinatieprogramma’s worden uitgerold, wanneer overheden het gevoel krijgen dat noodsteun aan bedrijven kan worden afgebouwd en of er andere onvoorziene hobbels moeten worden genomen.

Dat schrijven de macro-experts van vermogensbeheerder UBS AM in hun eerste Macro Quarterly van dit jaar. Ze vinden dat beleggers zich moeten voorbereiden op de nodige marktvolaitiliteit voor als de risico’s die het herstel kunnen afremmen, bewaarheid worden.

De experts gaan ervan uit dat de trends die zich begin 2020 aftekenden, maar door de pandemie werden gedwarsboomd, in 2021 op stoom zullen komen. De verwachtte conjuncturele opleving zal druk zetten op de dollar en is goed voor wereldwijde aandelen, vooral voor niet-Amerikaanse beursfondsen.

De verschuivingen in het algehele macro-klimaat hebben waarde-aandelen aantrekkelijker en schokbestendiger gemaakt. De aanhoudende begrotings- en monetaire noodmaatregelen bieden steun. UBS AM denkt dat er sprake zal zijn van zeer sterke winstgroei en outperformance in de meer cyclisch georiënteerde sectoren en bepaalde beursindexen. Dit betekent dat het gat tussen de sterke en zwakke broeders groter wordt, waardoor het makkelijker is om de winnaars te identificeren en veiligheidsmarges in te bouwen.

De dollar zal volgens UBS AM inboeten ten gunste van munten uit opkomende landen die relatief een vrij hoge bèta hebben. Dat betekent dat de waarde van deze munten sterker beweegt dan die van de Amerikaanse dollar. 

De Federal Reserve (Fed) heeft aangegeven niet te zullen overdreven te zullen reageren als de inflatie kortstondig piekt en wacht op hardnekkiger tekenen van prijsdruk alvorens te overwegen om het steunpakket af te bouwen. Centrale banken in andere ontwikkelde landen zijn klaar om een zeer soepel beleid te blijven voeren en daarmee een zo sterk en zo breed mogelijk gedragen herstel te bevorderen.

UBS AM houdt vast aan een procyclisch draaiboek. Dat is volgens de vermogensbeheerder de beste manier is om hindernissen die in 2021 wellicht toch nog opduiken, te slechten.