Monex: Daling eurozone PMI bevestigt dat virusmaatregelen drukken op Europese economie

Monex: Daling eurozone PMI bevestigt dat virusmaatregelen drukken op Europese economie

Eurozone
Eurozone.jpg

Hieronder volgt een commentaar van Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe, op de vanmorgen gepubliceerde Duitse en eurozone PMI's.

De verdere daling van de samengestelde PMI voor de eurozone in oktober bevestigt dat de tweede golf van coronabesmettingen en de aangescherpte maatregelen een zware last leggen op de economie.

Lichtpuntje in de data van vandaag was Duitsland. Waar de samengestelde PMI van Frankrijk in oktober daalde tot 47,3, zakte die van Duitsland slechts lichtjes naar 54,5. Dit komt overeen met het virusbeeld: de dagelijkse besmettingen in Frankrijk groeien hard en de Franse regering heeft de maatregelen dan ook flink aangescherpt. De tweede virusgolf in Duitsland daarentegen is aanzienlijk later opgedoken.

De industriële PMI in Duitsland steeg tot 58,0, wat suggereert dat de groei in Duitsland wordt aangedreven door productie. Hoewel 58,0 positief klinkt in vergelijking met de rest van de eurozone, zal het toch met een korrel zout moeten worden genomen: het pad voor economisch herstel is hoogst onzeker.

Nu de virusaantallen in een zorgwekkend tempo blijven stijgen, kunnen strengere maatregelen in de eurozone niet worden uitgesloten. De PMIs van vandaag bevestigen dat. Zelfs als de BBP-cijfers van volgende week fantastisch zijn, zouden markten de gevreesde dubbele dip kunnen verwachten.