Monex: ECB vooruitblik – Leidt de sterke euro tot extra monetaire beleidsmaatregelen?

Monex: ECB vooruitblik – Leidt de sterke euro tot extra monetaire beleidsmaatregelen?

ECB
ECB.jpg

Hieronder volgt een vooruitblik van Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe, op de ECB-beleidsvergadering die morgen plaatsvindt.

De persconferentie van de ECB morgenmiddag zal opnieuw een communicatietest zijn voor president Christine Lagarde – markten verwachten dat ze haar mening zal delen over de enorme stijging van de euro die we de afgelopen maanden hebben gezien, vooral nu verschillende bestuursleden hun zorgen hierover hebben geuit. De euro is sinds mei al bijna 12% in waarde gestegen ten opzichte van de dollar, en bereikte nog geen week geleden zijn hoogste punt in twee jaar. De snelle stijging van de euro heeft de alarmbellen doen rinkelen - beleidsmakers vrezen dat de te sterke munt de economie van de eurozone kan afremmen en op de prijzen drukt.

De recente versterking van de euro zou normaliter een factor kunnen zijn voor eventuele neerwaartse bijstellingen van de inflatieprognoses van de ECB, maar uit onderzoek van de centrale bank zelf blijkt dat het effect van wisselkoersschommelingen op de inflatie en groei afhangt van de aard van de economische schok. De ECB zegt daarbij dan ook dat hoe meer monetair beleid de externe inflatoire druk tegengaat, des te lager de doorwerking van wisselkoersbewegingen zal zijn. Met andere woorden, de sterkte van de euro an sich is misschien niet voldoende om extra beleidsmaatregelen van de ECB op gang te brengen.

Naast commentaar op de sterke euro verwachten markten ook dat Lagarde verwijst naar de recente aanpassing door de Fed van de strategische inflatie- en werkgelegenheidsdoelen van het Amerikaanse monetaire beleid. Tijdens het Jackson Hole Symposium eind augustus maakte Fed-president Jerome Powell bekend dat de Fed average inflation targetting zal hanteren, of anders gezegd, de rentes minder snel zal verhogen als de inflatie boven het gewenste niveau van 2% kruipt. Het aansnijden van de inflatie-taart zou voor Lagarde een mogelijkheid kunnen zijn om de euro met haar woorden te doen dalen – iets waar haar voorganger Mario Draghi bekend om stond. Afhankelijk van het gewicht van de woorden die Lagarde morgenmiddag gebruikt, is er ruimte voor een daling van de euro, maar waar het daadwerkelijk om zal gaan, is of de sterke euro genoeg reden biedt voor de ECB om een ruimer monetair beleid te voeren. 

Grafiek: Euro sinds mei bijna 12% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Monex tabel.png