VanEck: Déjà vu - gloort economisch herstel à la 2008-2009?

VanEck: Déjà vu - gloort economisch herstel à la 2008-2009?

Commodities Financial markets
Jan van Eck - VanEck_980x600.jpg

Door Jan van Eck, CEO, VanEck

We hebben te maken met een recessie, niet met een depressie. Noch de koperprijs, noch de olieprijs - de barometer van de wereldwijde groei - is gedaald tot onder het dieptepunt van 2015-2016, toen China vertraagde. We weten ook dat beleidsmakers wereldwijd actief zijn met steunmaatregelen. En de onzekerheid die in maart aanwezig was, is medio april afgenomen, zoals we hadden voorspeld.

Beleggers zouden zich dus op hun gemak moeten voelen om hun strategische allocaties aan aandelen en obligaties te handhaven. Ons basisscenario gaat uit van een herstel zoals na de financiële crisis van 2008 - lagere rentetarieven, inflatie van de activaprijzen en een zwak herstel van de werkgelegenheid.
Het herstel van de recessie zal langzaam en ongelijkmatig zijn. "Thuiswerken" en online activiteitensectoren, zoals videogames en esport, zien niet eens de recessie, terwijl andere sectoren, zoals de reissector, onder enorme druk staan. Financiële sectoren zoals banken worden getroffen omdat er veel wanbetalingen zullen zijn. Er is veel schade door werkloosheid. Gegevens uit China ondersteunen dit. Het metroverkeer tijdens de werkweek is nog steeds slechts 60% ten opzichte van 2019 en 50% in het weekend.
Het is niet te laat om in goud te stappen
De fundamentele reden om goud te bezitten is dat de reële rente negatief is, een gevolg van de enorme stimulans van de centrale bank en de lage rente die hierboven is genoemd. De reële rente is nu ook in China negatief. En als de recessie lang duurt, hoeveel meer zou de Federal Reserve dan nog stimuleren om de zaak draaiende te houden? Hoe meer het stimuleert, hoe beter het meestal is voor het goud.
$1.800 per ounce is een grote technische hindernis voor goud. Zolang het goud onder de $1.800 ligt, denk ik dat het niet te laat is voor beleggers om hun goudallocatie te maximaliseren, wat normaal gesproken 5-10% is. Als het goud door de $2.000 heen breekt, dan zou ik overwegen om gedeeltelijk winst te nemen op goud.
Schuldgolf in aantocht
Ik denk dat er over het hele spectrum mogelijkheden bestaan in de vastrentende sector. We verwachten veel schulduitgifte van bedrijven in sommige van de gehavende sectoren en van gemeenten. De Fed heeft echter gezegd dat ze zal kopen, direct of indirect, dus het is moeilijk om een piek in de rentetarieven te verwachten.
In China zijn de rentetarieven over het algemeen gedaald en ook de rentetarieven voor bedrijven zijn gedaald. In de VS zijn de high yield rentetarieven gestegen en liggen ze nog steeds op een hoog niveau. Als China gemakkelijker verloopt dan de VS, zou dit moeten wijzen op een wereldwijd herstel van de recessie.
Het vaccin is de troefkaart
Het lijkt ons dat de markt verwacht dat er tegen het einde van dit jaar een vaccin beschikbaar zal zijn. Als dat eerder gebeurt, zou dat een positieve verrassing zijn. Een vertraging zou natuurlijk een negatieve verrassing zijn voor de markten.