M&G: Groei-warrants de oplossing voor Argentinië en obligatiehouders

M&G: Groei-warrants de oplossing voor Argentinië en obligatiehouders

Emerging Markets Fixed Income
Argentinië vlag.jpg

Vandaag is de deadline voor Argentinië om met obligatiehouders tot een deal te komen over herfinanciering. Claudia Calich, beleggingsstrateeg opkomende markten bij de Britse vermogensbeheerder M&G, ziet een compromis waar beide partijen van kunnen profiteren.

“De onderhandelingen tussen Argentinië en obligatiehouders lijken tot een succesvol einde te komen. De afgelopen dagen is gebleken dat er ruimte is voor water bij de wijn – het gat tussen wat obligatiehouders willen qua recovery value en wat de Argentijnse overheid biedt, is nog maar klein”, zegt Calich.

“Het eerste voorstel van Argentinië was wat eigenaardig. Zo wilden de Argentijnen de rente niet uitbetalen die was opgebouwd sinds de eerste coupon werd betaald; iets wat beleggers bij een herstructurering normaal wel ontvangen. Welke coupons werden geboden en hoe deze zich ontwikkelden, was ook direct punt van discussie”, aldus Calich.

Meer ziet Calich in het voorstel van de obligatiehouders. “Zoals Argentinië er nu voorstaat, is er weinig ruimte om met de begroting te schuiven. Maar de oplossing lijkt te liggen in groei-warrants: die koppelen de welvaart van het land aan de rente voor de obligatiehouders. De drempel die de obligatiehouders hiervoor voorstelden is een groei van 3%. Dat is een teken dat de Argentijnse economie een stuk beter draait en dat het inkomensniveau van de bevolking weer stijgt – en het betekent ook voor obligatiehouders goed nieuws, omdat hun warrants meer waard worden. Dit lijkt een eerlijk voorstel dat voor beide partijen gunstig is”, zegt Calich.