LGIM: Coronapandemie slechts 'interbellum' handelsoorlog VS en China

LGIM: Coronapandemie slechts 'interbellum' handelsoorlog VS en China

Trade conflict
Handelsconflict VS-China.jpg

Het handelsconflict tussen de VS en China staat door de coronapandemie niet langer in de schijnwerpers, maar handelsspanningen zijn geenszins afgenomen. Integendeel, ze zijn zelfs verergerd, waarschuwt Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Van den Heiligenberg ziet dat prominente politici binnen de Amerikaanse overheid al verwijzen naar Covid-19 als het ‘China-virus’. De afgelopen dagen heeft de regering zich daar opnieuw over uitgesproken. Zelfs enkele gematigde stemmen hebben China ervan beschuldigd onvoldoende informatie te verstrekken over de uitbraak. Evenzo hebben sommigen in China geprobeerd de oorsprong van de pandemie de schuld te geven van het Amerikaanse leger.

 

In het licht van de Amerikaanse politieke campagnes en de verkiezingen later dit jaar, gaat dit waarschijnlijk alleen maar verergeren, legt de LGIM-specialist uit. “Als de ratings van Trump dalen of de economie zwak blijft, kan de president China nog strengere tarieven opleggen. De VS zouden ook oorlogszuchtiger kunnen worden als China, in het proces van het stimuleren van zijn eigen economie na de lockdowns, de renminbi deprecieert.”

 

Daarnaast speelt het gebrek aan viruswaarschuwingen voor de uitbraak. Taipei waarschuwde de WHO al in december dat Covid-19 door mensen kon worden overgedragen en dat het pandemische risico hoog was. Zowel China als de WHO staan daarom nu onder druk van de Trump-regering omdat ze geen informatie hebben gedeeld en geen alarm sloegen zodat andere landen zich konden voorbereiden.

 

Dit verhoogt het risico dat Trump Taiwan gaat helpen om China en de WHO indirect te straffen; hij heeft de Amerikaanse financiering van de WHO al stopgezet nadat hij de organisatie ervan beschuldigde de pandemie 'ernstig verkeerd te besturen'.

 

Vermeldenswaardig is volgens Van den Heiligenberg ook dat het conflict over Huawei bijvoorbeeld nog lang niet is opgelost. Dit conflict dwingt Europese en Amerikaanse overheden een kant te kiezen. Bovendien denkt Van den Heiligenberg niet dat deze spanningen na de Amerikaanse verkiezingen zullen afnemen. De opinie in zowel de VS als China is verhard en de impasse heeft het institutionele vertrouwen uitgehold en op lange termijn littekens achtergelaten op de wereldhandel en de aanvoerlijnen.

 

Dit zou gemakkelijk kunnen leiden tot een nieuwe koude oorlog tussen de twee grootmachten, waardoor een bipolaire wereld ontstaat en een race om vooruit te komen in de technologie- en defensie-industrie.