M&G: Wat staat obligaties uit opkomende markten te wachten?

M&G: Wat staat obligaties uit opkomende markten te wachten?

Emerging Markets Fixed Income
Wereld.jpg

Staatsobligaties uit opkomende landen hebben het extra moeilijk. Het coronavirus is niet het enige dat obligatiespreads uit deze landen de afgelopen tijd flink oprekte. De risk-off op de internationale aandelenmarkten, die begon zodra een recessie onvermijdelijk leek, raakte hen ook hard. De breuk van de OPEC+-overeenkomst was de volgende slag die opkomende markten moesten verduren. Gregory Smith, Emerging Market Strategist bij de Britse vermogensbeheerder M&G, schrijft in zijn blog Emerging market bonds in the times of coronavirus wat staatsobligaties uit opkomende markten te wachten staat

Enkele hoofpunten uit zijn commentaar:

  • Zowel de investment grade spreads als de high yield spreads van opkomende landen zitten boven de piek van marktvolatiliteit van afgelopen perioden en gaan richting de niveaus van 2008/2009.
  • Die marktvolatiliteit was ook te zien in de uitstroom. Die was zo hoog, dat de beleggingen in zowel harde als lokale valuta met zo’n snelheid afnemen dat ook hier een vergelijking met 2008 toepasselijk is.
  • Historisch gezien volgt op een slecht jaar voor de obligatie-index van harde valuta uit opkomende markten, vaak een goed jaar met sterke, positieve resultaten. Dit suggereert dat beleggers het geld dat ze uit opkomende markten halen, weer herinvesteren zodra de risico-aversie afneemt.
  • Opkomende markten nemen net als andere overheden en centrale banken drastische maatregelen om de verspreiding en de economische gevolgen van het coronavirus te beperken. Er wordt hulp van buitenaf verwacht – ook voor de landen die al hoge tekorten hebben of afhankelijk zijn van buitenlandse schuld. Het IMF en de Wereldbank kondigden al miljardeninitiatieven aan; hopelijk stimuleert dit beleggers om meer risico te nemen, om zo zelf ook de liquiditeit op te schroeven.
  • Het wanbetalingspercentage is nu 31,4% in opkomende markten, maar dat is veel minder dan tijdens de financiële crisis. Obligaties en valuta uit opkomende markten kunnen er dus opeens heel aantrekkelijk uitzien, als de financiële omstandigheden weer wat verbeteren.