DWS: Amerikaanse injectie van 2000 miljard kan leidraad vormen

DWS: Amerikaanse injectie van 2000 miljard kan leidraad vormen

United States Coronacrisis
Amerikaanse vlag.jpg

In de Verenigde Staten vroegen vorige week 3.3 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aan, een onthutsend record. Tegelijk is manier waarop centrale banken zo snel hebben ingegrepen, nooit eerder voorgekomen en kunnen maatregelen als de 2000 miljard dollar van Trump ook in andere landen nodig zijn. Dat stelt vermogensbeheerder DWS in zijn laatste update over de coronacrisis.

Zelfs de meest optimistische economen zijn inmiddels pessimistisch gestemd nu vorige week maar liefst 3.3 miljoen mensen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering indienden in de VS. Volgens DWS illustreert dit gegeven hoe dramatisch slecht de wereldeconomie ervoor staat; zelfs op het hoogtepunt van de financiële crisis oversteeg het aantal aanvragen nooit de 660.000.

“Waar overheden en centrale banken na de val van Lehman Brothers twaalf jaar geleden nog treuzelden met ingrijpen, is de snelheid van de besluitvorming momenteel ronduit indrukwekkend en de genomen maatregelen ongezien. Was het bedrag van 2000 miljard dollar voor kort nog de geschatte schade voor de wereldeconomie, nu omvat dat bedrag alleen al het aangekondigde Amerikaanse stimuleringspakket wat overeenkomt met 10% van het Amerikaanse BBP en wat voor andere ministers van Financiën weleens als leidraad zou kunnen dienen.

Het leidt geen twijfel dat door de snelheid waarmee deze steuninjecties door het wetgevende proces worden geloodst, dit zal leiden tot technische fouten in de uitvoering. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoe en wanneer de Amerikaanse regering het helikoptergeld aan de Amerikaanse huishoudens overmaakt en of dat enige soelaas biedt voor de armste Amerikanen. Toch lijkt het onvermijdelijk dat andere landen ook een steuninjectie gaan geven.”

Krimp economie VS van korte duur

In zijn Grafiek van de Week probeert DWS een schatting te maken van de werkloosheidscijfers in de nasleep van de coronacrisis. Christian Scherrmann, Amerika-econoom van DWS ziet in de explosieve stijging een indicatie voor de problemen die nog moeten komen.

“We weten dat werkloosheidscijfers niet alleen iets zeggen over de economische krimp tijdens een recessie, maar ook over de snelheid van het herstel erna. We gaan ervan uit dat de pijn voor de Amerikaanse economie van korte duur is. Al blijft dat afhankelijk van de snelheid waarmee we terugkeren naar een min of meer ‘normale’ situatie en hoe het nieuwe normaal er na de crisis uitziet.”

2703 DWS.jpg