Invesco: Nieuwe ETF met betere ESG-score, maar vergelijkbare exposure naar S&P 500

Invesco: Nieuwe ETF met betere ESG-score, maar vergelijkbare exposure naar S&P 500

ESG
investeringen 2.jpg

Vermogensbeheerder Invesco heeft het aanbod ESG ETFs verder uitgebreid met de introductie van de Invesco S&P 500 ESG UCITS ETF. De index die de ETF volgt is zo samengesteld dat beleggers een vergelijkbaar risico- en winstprofiel krijgen als dat van de brede S&P 500 index, maar met significant verbeterde ESG-karakteristieken.

Gary Buxton, Head of EMEA ETFs bij Invesco, legt uit: “Wij spreken met veel verschillende beleggers over ESG. Het is interessant te zien in hoeverre hun doelstellingen op dit gebied variëren. ESG wordt steeds meer mainstream, het ontwikkelen van passende oplossingen zal hierdoor steeds relevanter worden, voor zowel particuliere als institutionele beleggers, die een fiduciaire verantwoordelijkheid hebben voor het leveren van rendementen.

De S&P 500 ESG-index is aanzienlijk verbeterd ten aanzien van zowel ESG als carbon scores vergeleken met de standaard S&P 500 index, terwijl de gehele exposure aan sectoren grotendeels vergelijkbaar is. Gesimuleerde prestaties van de index laten ook een vergelijkbaar resultaat zien met de S&P 500, met een tracking error van 0.87% over de afgelopen 5 jaar.[1]

De methodologie is robuust en tegelijkertijd eenvoudig. De index biedt exposure aan de top 75% bedrijven in iedere sector, gerangschikt op basis van hun S&P Dow Jones Index ESG-score. Bedrijven worden vervolgens gewogen op basis van marktkapitalisatie. De index sluit bedrijven uit die betrokken zijn bij tabak of controversiële wapens, een lage Global Compact-score van de Verenigde Naties hebben of in het onderste kwart van hun branchegroep zitten wat betreft ESG-score. Het resultaat is een marktkapitalisatie-gewogen index van 311 marktleiders in de ESG-sector.

"We zijn verheugd om de krachten te bundelen met Invesco in Europa met de introductie van de Invesco S&P 500 ESG UCITS ETF," zegt Reid Steadman, GlobalHead of ESG Indices bij S&P Dow Jones Indices. "Naarmate meer reguliere beleggers ESG opnemen in hun kernportefeuilles, zet S&P Dow Jones Indices zich in om wereldwijde beleggers innovatieve ESG-indices, data en analyses aan te bieden om zo beleggingen beter af te stemmen op hun kernwaarden.”

Edwin Mars, Head of ETF Benelux Business Development bij Invesco, stelt: “We hebben deze ETF ontworpen voor beleggers die exposure zoeken naar Amerikaanse aandelen, maar tegelijkertijd ook rekening willen houden met ESG-karakteristieken.

De structuur van onze ETF is efficiënt en transparant, en door de replicatie methode biedt ETF dezelfde potentiele rendementen van onze standaard S&P 500 UCITS ETF.”

De ETF bestaat uit hoogwaardige effecten en streeft naar het minimaal repliceren van de resultaten van de index door middel van swapcontracten. Het doel van deze methode is om betere en meer consistente rendementen te leveren in vergelijking met volledige fysieke replicatie. Dezelfde belangrijke uitsluitingen zullen worden toegepast op de effecten als die van de index.

Edwin Mars legt uit: “Door swaps te gebruiken om exposure te krijgen naar bepaalde Amerikaanse large-cap aandelenindices, kan de ETF bruto-dividenden ontvangen zonder ‘withholding tax’. Dit biedt een duidelijk voordeel ten opzichte van fysieke ETF's, die tot wel 30% aan belasting op dividenden moeten betalen.”

1303 Invesco.jpg

De nieuwe Invesco S&P 500 ESG UCITS ETF is de jongste toevoeging aan het aanbod ESG ETFs. Deze aankondiging volgt op de lancering van drie MSCI-benchmarked fondsen en een actief beheerd, multi-factor strategie. Invesco lanceerde onlangs ook Europa’s eerste GBP-bedrijfsobligatie ETF die ESG-criteria toepast.[1] Bron: Bloomberg, as at 31 Jan 2020. Performance of the S&P 500 ESG Net Total Return Index prior to 28 Jan 2019 has been simulated by the index provider. Past performance (actual or simulated) is not a guide to future returns.