DWS: Komende jaren groei verwacht in digitale infrastructuur

DWS: Komende jaren groei verwacht in digitale infrastructuur

Real Assets Technology
IT.jpg

Beleggers zullen de komende jaren steeds meer geld investeren in infrastructuur, ook al kenmerkte 2019 zich als een jaar waarin het ophalen van kapitaal wat stroever verliep. Op de middellange termijn zal de aanwas van kapitaal zeker groeien, in lijn met een goed gevulde pijplijn aan beleggingskansen. Dit stelt de Duitse vermogensbeheerder DWS in zijn Europese Strategische Infrastructuur Outlook voor komend jaar.

In de infrastructuurmarkt hebben beleggers het core-segment deels omgeruild voor de zogeheten core-plus strategieën. Deze hebben aanvangsrendementen en businessmodellen die potentieel bieden voor hogere op risico-gecorrigeerde rendementen. Europa blijft belangrijk voor infrastructuurbeleggingen met onder andere Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, de Nordics en Frankrijk als de markten met de meeste relevante en gunstige fundamentals, zegt onderzoeksstrateeg Europese Infrastructuur van DWS Gianluca Minella.

“Van aantrekkelijke obligatierendementen is weinig meer over en daarom hebben we onze langetermijnrendementsvooruitzichten voor infrastructuur naar beneden bijgesteld. Toch voorzien wij een degelijke yieldpremie ten opzichte van staatsobligaties, vooral in de middenmarkt. Die markt wordt gedomineerd door grootbedrijven en daar is de concurrentie groot. Reden waarom het behalen van alfa hier beperkt is."

Minella: “We gaan ervan uit dat transport het goed blijft doen. De groei van het verkeer remt overigens wel af, vooral op de tolwegen. De energiesector krijgt weer wat meer wind in de zeilen. De vraag is nog altijd niet om over naar huis te schrijven, maar het energietransitiebeleid en de stijgende CO2-prijzen leiden tot het terugschroeven van steenkoolwinning wat de energieprijzen kan stutten. Hier profiteren aardgas en groene energie van. De aankoop en het managen van assets die voldoen aan strenge duurzaamheidseisen zullen voortaan dè motor worden voor het creëren van langetermijnwaarde.”

Volgens DWS zal de vraag naar digitale infrastructuur, vooral datacentra en glasvezel, verder stijgen. DWS ziet veel beleggingskansen, maar focust zich op de yield en neemt een conservatief standpunt in wat betreft de groeiaannames die in veel businessplannen staan. Volgens de vermogensbeheerder worden op die manier mogelijke risico’s zo goed mogelijk omzeild.