BlackRock: Staatspapier VS maakt portefeuilles weerbaar tijdens coronavirus

BlackRock: Staatspapier VS maakt portefeuilles weerbaar tijdens coronavirus

United States
Amerika.jpg

Het coronavirus zorgt voor veel onzekerheid over de wereldwijde economische groei. De experts van BlackRock verwachten dat deze groei de komende zes tot twaalf maanden zal stabiliseren en iets zal toenemen, met name door het monetaire beleid en omdat de handelsspanningen zijn afgenomen. Maar omdat de uiteindelijke omvang en duur van het virus onbekend zijn, levert het wel degelijk neerwaartse risico’s op voor beleggers. ‘Dit bevestigt onze mening dat Amerikaanse staatsobligaties beleggingsportefeuilles weerbaarheid geven’, stelt BlackRock in het wekelijkse commentaar ‘Coronavirus worry clouds markets’.

‘Het virus zorgde tot nu toe voor een klassieke ‘risk-off’-reactie van beleggers, al valt de omvang van de verkoopgolf vooralsnog mee. De olieprijs en aandelen uit de opkomende markten en vliegmaatschappijen daalden allemaal sinds 20 januari toen Peking bevestigde dat mensen elkaar met het virus kunnen besmetten. Dat de dalingen meevielen komt onder meer door de goede kwartaalresultaten tot nu toe’, aldus BlackRock.

De totale impact van het virus op de economie en markten hangt van een aantal factoren af, bijvoorbeeld of het vooral tot China beperkt kan worden of dat het zich wereldwijd zal manifesteren. Maar ook als het coronavirus vooral in China blijft kan de impact heel anders zijn dan tijdens andere epidemieën. China heeft momenteel een aandeel van 15% in het wereldwijde bbp, drie keer hoger dan tijdens de uitbraak van het SARS-virus in 2003.