MFS: Ligt een Amerikaanse recessie op de loer?

MFS: Ligt een Amerikaanse recessie op de loer?

Economy Financial markets United States
Recessie1.jpg

De kans dat Amerika binnen twaalf maanden in een recessie zal belanden, ligt op 25%. Dat blijkt uit de Investment Insights van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS. In augustus waren de vooruitzichten (nog) slechter, toen werd de kans op een recessie ingeschat op 38%.

Sinds 1960 is de rentecurve zeven keer omgekeerd – dat betekent dat de Amerikaanse 2-jaarsobligaties meer rendement behaalden dan de 10-jaarse. Elke keer als dit gebeurde, volgde er binnen twee jaar ook een recessie.

2201 MFS.jpg

Belangrijkste bevindingen:

  • Economische en kapitaalmarkten zullen altijd fluctueren, maar het zijn macro-economische veranderingen die directe invloed hebben op de rentes, begrotings- en monetair beleid, en het vertrouwen en de uitgaven van beleggers.
  • MFS denkt dat de kans op een recessie wordt vergroot door de afbouw van extra overheidsuitgaven, eventuele laat-cyclische consequenties en de gevolgen van een handelsoorlog en opgelegde heffingen.
  • Nu de Amerikaanse rente laag ligt en de balans van de Fed nog steeds hoog is, is het onduidelijk hoe de centrale bank (kan) reageren als de economische situatie verslechtert.