UBS AM: China’s zilveren economie is gouden kans voor beleggers

UBS AM: China’s zilveren economie is gouden kans voor beleggers

China
China.jpg

In 2020 zijn 172,3 miljoen Chinezen ouder dan 65 en de komende tien jaar stijgt dat aantal naar bijna 250 miljoen. De sterke groei van het aantal ouderen drukt op de Chinese economie, maar biedt ook interessante kansen die verder reiken dan het land zelf. Dit blijkt uit het laatste rapport ‘Greying China is a golden opportunity’ van UBS Asset Management.

Volgens de experts van UBS AM is China zich zeer bewust van de economische gevolgen van de vergrijzing. Om die reden heeft het land de afgelopen jaren niet alleen zijn eenkindpolitiek afgeschaft, maar ook fors geïnvesteerd in ouderenzorg, de belastingen verhoogd om de pensioenen te kunnen betalen, de immigratieregels versoepeld en de minder arbeidsintensieve, hoogwaardige productie bevorderd.

De resultaten van dit beleid zijn nog niet in de cijfers terug te zien, maar voor beleggers is nu het moment om zich in de (positieve) gevolgen ervan te verdiepen. Veel Chinese bedrijven richten zich in toenemende mate op producten, behandelingen en diensten waar de oudere Chinese bevolking om vraagt. En aangezien de vergrijzing niet enkel een Chinees probleem is, hebben ze daarmee een goede springplank naar wereldwijde groei in handen.

Oud, maar vers

De oudere generatie van nu is ook niet meer dezelfde als die van enkele decennia geleden en dat hebben verschillende consumentensectoren goed begrepen. De Chinese mode-industrie bijvoorbeeld, wist miljoenen nieuwe klanten aan te spreken door de tachtigjarige acteur Wang Deshun alias ‘Old Fresh Meat’ over de catwalk te laten paraderen.

Het Chinese sociale medium WeChat telt inmiddels 61 miljoen gebruikers tussen de 55 en de 70 jaar, en TMall, China’s populairste verkoopplatform telt er 7,5 miljoen. Ook Alibaba lanceert een nieuwe versie van zijn Taobao e-commerce app, speciaal gericht op oudere gebruikers. En Chinese touroperators draaien overuren door de groeiende groep gepensioneerden die zich een overzeese groepsvakantie kan veroorloven.

Zilveren data, het nieuwe goud

Ook maakt de gigantische omvang van het aantal ouderen in China van de medische gegevens van deze groep een potentiële goudmijn. Reden waarom medische technologiebedrijven het Chinese platteland afschuimen om gratis medische testen als bloed- en hartcontroles en röntgenfoto’s aan te bieden.

Voor de bedrijven leveren die miljoenen data een schat aan informatie op die nodig is voor de ontwikkeling van toekomstige medicijnen en andere medische behandelingen voor aan ouderdom gerelateerde aandoeningen.

Dus hoewel de vergrijzing voor overheden wereldwijd een immense uitdaging blijft, is het een ontwikkeling die beleggers nauwgezet moeten blijven volgen.