UBS AM: Vanaf februari meer volatiliteit markten door voorverkiezingen Democraten in VS

UBS AM: Vanaf februari meer volatiliteit markten door voorverkiezingen Democraten in VS

Outlook United States Politics
Volatiliteit

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten zullen dit jaar veel volatieler zijn. Dit komt niet door de afzettingsprocedure tegen president Trump, maar vooral door de onzekerheid in de aanloop naar de verkiezingen. De mogelijkheid bestaat immers dat er een progressieve Democraat in het Witte Huis komt en daardoor stijgt de kans dat bedrijven meer belasting moeten gaan betalen en dat de hoeveelheid regelgeving toeneemt. Dit stellen de beleggingsexperts van vermogensbeheerder UBS Asset Management in de Macro Monthly van januari.

Volgens beleggingsstrateeg Dan Heron en hoofd multi-asset beleggingen Evan Brown kan die volatiliteit al in februari opduiken. Dan begint namelijk de Democratische voorverkiezing in de staat Iowa. Momenteel lijken er vier serieuze kanshebbers in de grote pool van Democratische presidentskandidaten. Toch blijft de uitkomst van deze onderlinge strijd waarschijnlijk nog lang onzeker. Bovendien hebben alle kanshebbers een progressievere agenda dan het huidige beleid in Washington. ‘Op korte termijn zal dit negatief zijn voor risicovolle beleggingssegmenten in de VS’, aldus de experts van UBS AM. “Op de langere termijn is een dergelijke uitkomst wel goed voor de stijging van de consumentenuitgaven die zullen volgen op het aanpakken van sociale ongelijkheid.”

‘De politieke onzekerheid zal een negatief effect hebben op de Amerikaanse bedrijfsinvesteringen in 2020, juist op het moment dat de effecten van de belastingmaatregelen afnemen. Daarom hebben wij nu een voorkeur voor procyclische en aantrekkelijker gewaardeerde aandelen in de eurozone, China, Japan en opkomende markten ten koste van duurdere, groei-georiënteerde Amerikaanse aandelen. Wij geloven bovendien dat beleggers een hogere risicopremie zullen toevoegen aan Amerikaanse activa om politieke onzekerheden in te prijzen.’