Capital Group: Dollar zit dicht tegen plafond

Capital Group: Dollar zit dicht tegen plafond

US-dollar
Geld dollar.jpg

De dollar is aanzienlijk overgewaardeerd ten opzichte van de euro. Maar zodra die trend ombuigt, kan een sterkere euro een duwtje in de rug geven aan activa in euro. Dat schrijft Jens Søndergaard, valuta-analist bij Capital Group in zijn analyse Will the European economy rebound from a disappointing 2019?

De euro is sinds de renteverlaging van de ECB in september verder verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op jaarbasis is de euro al met meer dan 4% gedaald.

Søndergaard verwacht dat de dollar in 2020 of 2021 zwakker wordt, al naar gelang de Amerikaanse economische groei vertraagt, maar hij geeft toe dat valutabewegingen moeilijk te voorspellen zijn. Op korte termijn kan de koers van de euro nog verder dalen.

'In een wereld met negatieve rentevoeten bestaat er eigenlijk geen verband meer tussen rentevoeten en valuta's', zegt Søndergaard. 'Die correlatie zal ook niet snel terugkeren. De belangrijkste drijfveren van valutabewegingen zijn tegenwoordig de relatieve obligatiestromen en de relatieve groeiverwachtingen.'

'De grote vraag is of de euro zich kan herstellen wanneer de Amerikaanse economie begint af te vlakken. Dat moeten we nog afwachten.'

Hoewel de Europese economische groei in 2019 voorlopig teleurstelt, is dat voor het rendement op Europese beleggingen duidelijk anders. Ondanks de economische tegenwind, of misschien wel vanwege die economische tegenspoed, is Europa een klassieke markt voor ‘stockpickers’, zegt portefeuillebeheerder Carl Kawaja.

'Onzekerheid creëert kansen', vindt Kawaja. 'We vinden het leuk als de markten moeilijk te begrijpen zijn. In een dergelijke omgeving vinden we in Europa gemakkelijk beleggingskansen, zowel qua groei als qua waardering.'