State Street SPDR ETF’s: Negatieve rentes maken obligaties opkomende markten relatief aantrekkelijk

State Street SPDR ETF’s: Negatieve rentes maken obligaties opkomende markten relatief aantrekkelijk

ETFs Emerging Markets Interest Rates Fixed Income

Wereldwijd heeft nu meer dan USD 16 biljoen aan obligaties een negatief rendement. Ter illustratie, het aantal obligaties uit de Bloomberg Barclays Euro Corporate Bond Index met een negatief verwacht rendement is gestegen van 61 in december 2018 naar 1.252 nu. Door deze ontwikkeling wordt het aantrekkelijk te kijken naar schuldpapier uit opkomende markten als alternatief.

Daarnaast heeft de bereidheid in te grijpen van de Federal Reserve de Amerikaanse dollar niet drastisch doen dalen. Dit duidt op nog enig opwaarts potentieel voor de valuta’s in opkomende markten als de Amerikaanse dollar inderdaad verder verzwakt. Bovendien blijkt uit State Street Global Advisors' valuta-waarderingsmodel dat valuta's van opkomende markten gemiddeld ruim vier procent zijn ondergewaardeerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors:

“Obligaties in lokale valuta uit opkomende markten kunnen een aantrekkelijk alternatief zijn voor beleggers die meer rendement uit hun obligaties willen. In deze beleggingscategorie zijn spreiding en diversifiëring cruciaal, wat de recente downgrade van Argentijns schuldpapier nog eens heeft onderstreept.”