Pictet AM: Wereldwijde stagflatie dreigt als handelsconflict VS en China escaleert

Pictet AM: Wereldwijde stagflatie dreigt als handelsconflict VS en China escaleert

Trade conflict
Trump Handelsconflict.jpg

Indien China en de VS geen handelsakkoord bereiken en de handelsoorlog escaleert, dreigt wereldwijde stagflatie. Ook aandelenbeurzen dalen in dat geval met 15% tot 20%, waardoor de klok op wereldwijde aandelenmarkten drie jaar terug wordt gezet.

Hoofdeconoom Patrick Zweifel en hoofdstrateeg Luca Paolini van vermogensbeheerder Pictet AM concluderen bovendien dat als een tarief van 10 procent op de Amerikaanse handel volledig zou worden doorberekend aan de consument, de wereldwijde inflatie zou stijgen met ongeveer 0,7 procentpunt. Hierdoor dalen bedrijfswinsten 2,5% en kunnen koerst/winstverhoudingen van wereldwijde aandelen tot 15% dalen.

Washington en Beijing kunnen nog steeds een akkoord bereiken tijdens de G-20-bijeenkomst in juni. Volgt er geen akkoord, dan brengen de geplande tariefsverhogingen beide economieën schade toe. Zweifel en Paolini verwachten dat de bestaande handelsmaatregelen de groei van China met 0,5 procent zouden verminderen en die van de VS met ongeveer 0,2 procent.

Wall Street wordt van alle aandelenmarkten het hardst getroffen worden als de handelsvete verder escaleert, omdat de Amerikaanse aandelenmarkt de duurste markt is in het waarderingsmodel van Pictet AM. Bovendien is de samenstelling ervan gevoeliger voor economische ontwikkelingen; op basis van koers/winstverhouding in 2019 is de Amerikaanse aandelenmarkt 30% hoger gewaardeerd dan die in Europa, Japan en opkomende markten.

De impact van de handelsoorlog beperkt zich volgens Pictet AM niet tot de twee grootste economieën van de wereld. Door het open karakter van hun economieën zijn Singapore, Taiwan, Tsjechische Republiek en Ierland mogelijk gevoeliger dan China en de VS voor de gevolgen van het handelsconflict.

Het beeld dat uit de analyse naar voren komt, is volgens Zweifel en Paolini vergelijkbaar met hetgeen beleggers eerder hebben ervaren. de S&P 500 daalde met 10 procent in de drie maanden nadat de Amerikaanse president Richard Nixon halverwege 1971 een invoertarief van 10 procent had opgelegd.