APG helpt woningcorporaties aan kapitaal op nieuw online platform

APG helpt woningcorporaties aan kapitaal op nieuw online platform

Real Estate Long Term Investing
apg-helpt-woningcorporaties-aan-kapitaal-op-nieuw-online-platform_1_vFFpb9.jpg

APG is de launching customer van LIST Amsterdam. Een onafhankelijk online platform om lange termijn leningen aan woningcorporaties te verstrekken, zonder tussenkomst van banken. Via het nieuwe platform worden woningcorporaties direct met institutionele beleggers in Nederland verbonden. APG heeft samen met een aantal woningcorporaties LIST Amsterdam benaderd om het platform op te zetten. Bij woningcorporaties bestaat een grote behoefte aan alternatieve aanbieders van kapitaal. Tegelijk hebben beleggers zoals APG interesse om langlopende leningen te verstrekken omdat die een stabiel en betrouwbaar rendement opleveren. Bovendien past het in de ambitie van ABP en andere pensioenfondsklanten van APG om waar mogelijk meer in Nederland te beleggen. APG doet de beleggingen via het platform namens de pensioenfondsen ABP, bpfBOUW, het pensioenfonds voor de woningcorporaties SPW en het eigen personeelspensioenfonds PPF APG. Inmiddels is de eerste lening aan een woningcorporatie succesvol verstrekt en is de volgende gepland.

De komende jaren bouwen woningcorporaties tienduizenden nieuwe sociale woningen. Ook moeten ruim twee miljoen woningen verduurzaamd worden. Dit vergt tot 2050 een extra financiering in duurzame leningen van circa 100 miljard euro. Met LIST Amsterdam komen vraag en aanbod van ‘onderhandse’ leningen aan woningcorporaties op efficiënte en effectieve wijze bij elkaar. Het verstrekken van leningen wordt daardoor eenvoudiger en dat zorgt bovendien voor lagere beleggingskosten. Tegelijk worden de leningen ook voor woningcorporaties goedkoper.

Open platform

Het platform staat na de eerste succesvolle uitgiftes ook open voor andere institutionele beleggers. De leningen op LIST Amsterdam hebben een garantie via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). APG doet de beleggingen via het platform namens de pensioenfondsen ABP, bpfBOUW, het pensioenfonds voor de woningcorporaties SPW en PPF APG. De komende jaren is er voldoende kapitaal beschikbaar om langlopende leningen via het platform te verstrekken.