LFDE: Migratieschok = economische schok?
LFDE: Migratieschok = economische schok?

Het economisch beleid van de regering Trump draait tot dusver rond drie grote hervormingen: handelsoorlog, Big Beautiful Bill en deregulering. Maar het zou een beetje kort door de bocht zijn het beleid te reduceren tot deze drie aspecten en voorbij te gaan aan de neveneffecten van het migratiebeleid op de economie.
De doelstelling van Donald Trump om 3000 illegale migranten per dag uit te zetten, ofwel bijna een miljoen per jaar, brengt een demografisch schokeffect teweeg dat talrijke economische consequenties zal hebben. Welke?
Meer dan waar ook ter wereld is de geschiedenis van de Verenigde Staten nauw verweven met een reeks migratiegolven. Volgens de OESO vormen de in het buitenland geboren inwoners een van de aanjagers van de Amerikaanse economie: vergeleken met autochtone Amerikanen hebben ze een hogere werkgelegenheidsgraad en arbeidsmarktparticipatie. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is hun netto fiscale bijdrage (belastingen en bijdragen afgezet tegen de uitkeringen en ontvangen diensten) positief en bedraagt deze bijna 1% van het bbp. Deze bevolkingsgroep vertegenwoordigt iets minder dan 20% van de beroepsbevolking, een niveau dat dicht bij het gemiddelde van de OESO-landen ligt.
Volgens een schatting van het American Enterprise Institute (AEI), een neoconservatieve en neoliberale Amerikaanse denktank op economisch gebied, zal het migratiebeleid van de regering Trump in 2025 voor het eerst sinds decennia leiden tot een negatief migratiesaldo. Dat betekent een schok voor de economische groei in 2025, die al naar gelang het gehanteerde scenario wordt geraamd tussen -0,3% en -0,4% van het Amerikaanse bbp. Circa twee derde van deze impact valt te verklaren uit de vertragende productie, terwijl een derde terug te voeren is op de dalende consumptie, doordat de migranten die zich nog wel op Amerikaans grondgebied bevinden uit voorzorg meer sparen.
De gevolgen voor het inflatieniveau zijn evenmin te verwaarlozen, omdat de prijzen naar schatting met nog eens 0,5% stijgen als gevolg van het migratiebeleid.
Tot slot zijn ook de gevolgen voor de werkgelegenheid aanzienlijk; de AEI verwacht dat in de tweede helft van 2025 minder nieuwe banen zullen worden gecreëerd en gaat al naar gelang de scenario's uit van 10.000 tot 60.000 nieuwe arbeidsplaatsen, tegenover 124.000 in het eerste halfjaar. De werkloosheid zou hierbij weliswaar binnen de perken blijven, maar de loondruk zou kunnen oplopen in de sectoren waar illegale migrantenarbeiders het sterkst vertegenwoordigd zijn, met name bouwnijverheid, landbouw en horeca.
De financiële markten hebben de gevolgen van het handelsbeleid, het begrotingsprogramma en de dereguleringsmaatregelen weliswaar reeds ingeprijsd, maar het is niet denkbeeldig dat de sporen die de grootschalige uitzetting in de Verenigde Staten nalaat in de komende maanden door beleggers onder een vergrootglas zullen worden gelegd.