BLI: De globale onzekerheid kan de groei van de wereldeconomie beïnvloeden

BLI: De globale onzekerheid kan de groei van de wereldeconomie beïnvloeden

Handelsconflict Geopolitiek
Wereld Afrika - algemeen - duurzaam

De hoger dan verwachte invoerheffingen die de regering-Trump begin april hebben aangekondigd, hebben op zowat alle fronten tot onzekerheid geleid, die de komende maanden kan wegen op de wereldwijde economische groei. Dat schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse van de financiële markten.

“De cijfers van het eerste kwartaal zijn nauwelijks representatief voor de toekomstige ontwikkeling, aangezien de meeste consumenten en ondernemingen zaten te wachten op de aankondiging van de invoertarieven, die stevige veranderingen zouden teweegbrengen”, zegt Guy Wagner, Chief Investment Officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments. Zo is het Amerikaanse bruto binnenlands product op jaarbasis met 0,3% gekrompen “door de sterke toename van het handelstekort na de plotse stijging van de importcijfers”. De binnenlandse consumptie vertraagde, maar bleef robuust en kan nog steeds bogen op 1,8% groei. Het bbp van de eurozone eindigde voor het vijfde kwartaal op rij in het groen en scoorde met 0,4% groei dubbel zo goed als verwacht.

“Uit de ondervragingen bij de Europese bedrijfsleiders blijkt evenwel dat de Amerikaanse invoerheffingen de komende maanden nefast zullen zijn voor de bedrijfsvoering.” Het Chinese bbp steeg met 5,4% op jaarbasis, omdat er nog snel extra werd geëxporteerd in de aanloop naar de nieuwe invoerheffingen. De overheid beoogt de negatieve invloed van het Amerikaanse heffingenbeleid te compenseren met bijkomende fiscale steunmaatregelen. In Japan zetten de invoerheffingen een domper op het groeipotentieel van de economie, die sterk op de export is gericht.

Inflatie in eurozone stagneert

Hoewel de Amerikaanse inflatie in maart bleef krimpen, zou ze de komende maanden opnieuw kunnen opleven in het licht van de prijsstijgingen die voortvloeien uit de invoerheffingen. Zo daalde de algemene inflatie van 2,8% in februari naar 2,4% in maart. In de eurozone stegen de prijzen niet. De algemene inflatie bleef onveranderd op 2,2%.

Federal Reserve handhaaft afwachtende houding

De Amerikaanse Federal Reserve heeft in april niet vergaderd. Bij een toespraak in Chicago na de aankondiging van de invoerheffingen handhaafde voorzitter Jerome Powell zijn afwachtende houding en gaf hij aan de invloed op de inflatie en de economische groei te willen aanzien. In de eurozone heeft de Europese Centrale Bank de depositorente met nog 25 basispunten teruggeschroefd, waardoor die nu 2,25% bedraagt. “De negatieve invloed van de Amerikaanse invoerheffingen op de Europese groei, de stijging van de euro en de zwakte van de olieprijzen zouden de monetaire overheden ertoe kunnen aanzetten de beleidsrente opnieuw te verlagen bij de volgende vergadering, in juni”, aldus de Luxemburgse econoom.

Beleggers beschouwen Amerikaanse staatsobligaties niet meer als ultieme veilige haven

De Amerikaanse obligatierente bleek in april erg volatiel. Ze daalde na de aankondiging van de invoerheffingen, en leefde vervolgens opnieuw op “toen de beleggers de status van de Amerikaanse staatsobligaties als ultieme veilige haven in twijfel trokken in het licht van de dreigende houding van de nieuwe regering ten opzichte van haar handelspartners.” Toen vervolgens werd bekendgemaakt dat de invoerheffingen negentig dagen werden opgeschort, viel de langetermijnrente opnieuw terug, waarna ze de maand haast stabiel afsloot. In de eurozone kromp de obligatierente door de ongunstige impact van de Amerikaanse invoerheffingen op de Europese economische groei. Zo daalde de tienjaarsrente in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Amerikaanse dollar voorlopig grootste verliezer 'Liberation Day'

Ondanks een erg volatiele maand lieten de beurzen eind april haast dezelfde cijfers optekenen als eind maart. Guy Wagner: “De pieken en dalen op de beurs zijn te wijten aan de beleidswijziging van Donald Trump, die op 'Liberation Day' 2 april invoerheffingen aankondigde, om ze enkele dagen later gedeeltelijk weer voor drie maanden op te schorten.” De daling van de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Net Total Return in euro met 4,1% is nagenoeg volledig te wijten aan de krimp van de dollar. In lokale valuta hebben de voornaamste beursindexen weinig terrein verloren. “Op sectorniveau hielden basisconsumptie, nutsdiensten en de industrie het best stand, terwijl energie, gezondheidszorg en discretionaire consumptiegoederen stevige klappen kregen.”