Bob Homan: Hoe uitzonderlijk zijn de Amerikanen nog?

Bob Homan: Hoe uitzonderlijk zijn de Amerikanen nog?

Verenigde Staten
Bob Homan (Cor Salverius Fotografie) 980x600

Door Bob Homan, Hoofd ING Investment Office

De VS raken door de regering-Trump een paar unieke voordelen kwijt. Maar hun beurzen zullen zeker niet zomaar in de middenmoot belanden.

Amerikaanse aandelen presteerden tot en met 2024 jarenlang aanzienlijk beter dan aandelen in de rest van de wereld en zeker beter dan die in Europa. Dit jaar is het echter andersom. Dat werpt de vraag op of de jarenlange trend van Amerikaanse outperformance ten opzichte van Europa definitief voorbij is, of dat dit slechts een tijdelijke tegenbeweging is.

Gestoeld op superieure winstgroei

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste factor achter het ‘Amerikaans exceptionalisme’ voor aandelen, namelijk de superieure winstgroei. Met die relatief hoge winstgroei is het waarderingsverschil met de rest van de wereld toegenomen. En die relatief hoge winstgroei hangt weer samen met de economische groei, die in de VS duidelijk hoger is geweest dan in Europa. Economische groei is, zoals waarschijnlijk bekend, op te delen in twee aspecten: groei van de beroepsbevolking en stijging van de arbeidsproductiviteit. Beide ontwikkelden zich in de Verenigde Staten beter dan in Europa.

De VS verliezen twee belangrijke voordelen…

Het verschil zal naar mijn mening echter op beide vlakken kleiner worden. De groei van de beroepsbevolking is het meest duidelijk: deze zal afnemen door het beleid van ‘minder immigratie’. De ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit is wat ingewikkelder, maar ik denk dat ook deze negatief wordt beïnvloed door het beleid van de regering-Trump.

Dat zit zo: allereerst zal de internationale concurrentie, en daarmee de druk om de beste te blijven, afnemen door invoerheffingen. Daarnaast zal de bezuiniging op wetenschappelijk onderzoek de innovatie remmen. Juist de wisselwerking tussen het door de overheid gefinancierde onderzoek en de toepassing ervan door het bedrijfsleven heeft de VS aan technologische dominantie geholpen. Het verschil in stijging van de arbeidsproductiviteit ten opzichte van Europa zal afnemen, zeker ook omdat Europa zich bewust is geworden van de oorzaken van het verschil en er in ieder geval over nadenkt die snel te beteugelen.

…maar heus niet allemaal

Wel blijft een aantal competitieve voordelen bestaan voor Amerikaanse bedrijven die, naast het afnemende groeiverschil, voor hogere marges blijven zorgen. Denk aan soepelere regelgeving rondom bijvoorbeeld ontslagrecht en vergunningen, maar ook de grote uniforme thuismarkt blijft een enorm voordeel. Kortom, de Amerikaanse uitzonderlijkheid voor aandelen wordt wel minder, maar blijft bestaan.

Amerikaanse aandelen mogen dus best wat hogere waarderingen hebben dan de Europese. Dit verschil zal alleen minder groot zijn dan aan het begin van dit jaar. Ik weet niet of deze verkleining van het waarderingsverschil met de outperformance van Europese aandelen al volledig is afgerond, maar ik heb ook geen reden om te denken dat Amerikaanse aandelen langere tijd exceptioneel zullen underperformen.