Ebury: Dollar rally gestopt door softe werkgelegenheidscijfers en dovish Fed

Ebury: Dollar rally gestopt door softe werkgelegenheidscijfers en dovish Fed

Monetair beleid Valuta
Gemengd Geld euro dollar pond.jpg

De Federal Reserve heeft vorige week aan de markten duidelijk gemaakt dat het momenteel zeer onwaarschijnlijk is dat er nieuwe renteverhogingen in de VS zullen plaatsvinden, gezien de hoge drempel die daarvoor gehanteerd wordt.

Recente economische gegevens bieden bij lange na geen overtuigende argumenten voor dergelijke stappen. Na de persconferentie van voorzitter Powell daalde de waarde van de dollar, en deze daling kreeg extra momentum na een teleurstellend loonlijstrapport voor april uit de VS.

Desondanks was de daling van de dollar ten opzichte van de meeste belangrijke valuta’s vrij gematigd, met als opvallende uitzondering de Japanse yen, die meer dan 2% steeg na grootschalige interventie door de Japanse autoriteiten toen de valuta naar meerjarige dieptepunten zakte.

Deze week is er weinig belangrijk nieuws en is de handelsweek verkort vanwege de meivakantie in Londen, het voornaamste valutahandelscentrum ter wereld. Niettemin zal de aandacht gericht zijn op het Verenigd Koninkrijk, waar we vlak voor de mei-vergadering van de Bank of England gegevens over het bbp van het eerste kwartaal zullen ontvangen. Bovendien zullen beleggers aandachtig luisteren naar een reeks sprekers van de Federal Reserve en de ECB gedurende de week.

Valutamarkten zullen waarschijnlijk in afwachting blijven tot de volgende reeks zeer belangrijke inflatiegegevens uit verschillende economische gebieden beschikbaar komen. Voorlopig lijkt het steeds moeilijker te worden voor de dollar om verder te stijgen vanaf al zeer hoog gewaardeerde niveaus, tenzij er aanzienlijke verrassingen optreden in de inflatiecijfers.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Zowel het inflatiecijfer van april als het bbp-rapport van het eerste kwartaal uit de Eurozone suggereren dat het verschil in economische prestaties tussen de Eurozone en de VS mogelijk kleiner wordt. De inflatie leverde voor het eerst in lange tijd een positieve verrassing op, omdat de kerninflatie hoger uitviel dan verwacht.

Het bbp-rapport bood een nog positievere verrassing, met bijna 1% groei op kwartaalbasis, driemaal het verwachte groeipercentage, wat bevestigt dat de economie de technische recessie van vorig jaar achter zich heeft gelaten. Deze week worden geen cruciale nieuwsberichten verwacht uit de Eurozone, maar het lijkt waarschijnlijk dat de euro verder zal stijgen op basis van de verbeterde economische vooruitzichten.

Pond

Sterling heeft dit jaar beter gepresteerd dan alle andere G10-valuta’s behalve de Amerikaanse dollar, dankzij de hoge rentetarieven, de verwachting dat deze tarieven langere tijd hoog zullen blijven, en een reeks positieve ontwikkelingen op het gebied van groei en economie.

Deze week zullen vooral de eerste twee factoren worden getest tijdens de vergadering van de Bank of England op donderdag, waar naar verwachting meer duidelijkheid zal worden verschaft over het tijdstip van de eerste renteverlaging. Op dit moment verwachten markten niet dat dit vóór het eind van de zomer zal gebeuren. Bevestiging van deze verwachting door functionarissen van de Bank of England zou de rally van het pond verder kunnen aanwakkeren.

Dollar

De twee belangrijke gebeurtenissen van vorige week uit de VS, de FOMC-vergadering en het loonlijstrapport van april, hebben bevestigd dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de Federal Reserve op korte termijn de rente verder zal verhogen.

Voorzitter Powell gaf tijdens de persconferentie na de vergadering een iets voorzichtiger signaal af, waaruit bleek dat de Fed nog niet al te bezorgd is over de stijgende inflatie, en dat de drempel voor renteverhogingen hoog is en nog lang niet wordt bereikt.

Het loonlijstrapport viel tegen, en er waren weinig aanwijzingen voor versnellende loondruk, ondanks de nog steeds krappe arbeidsmarkt. Deze week staat er weinig belangrijk nieuws op de agenda, en de aandacht van de markten zal vooral gericht zijn op een reeks toespraken door functionarissen van de Federal Reserve.