PGIM Fixed Income: Overvloed aan cash geeft bullmarkt extra kracht

PGIM Fixed Income: Overvloed aan cash geeft bullmarkt extra kracht

Vooruitzichten
Geld dollar euro (03)

Door Robert Tipp, Chief Investment Strategist bij PGIM Fixed income

De hoge instroom voor obligaties en scherpe rally in vastrentende waarden met een hoger risico gebeurde niet in een vacuüm, maar tegen een achtergrond van stijgende koersen in een reeks beleggingscategorieën variërend van goud tot cryptovaluta en AI-aandelen. Hoewel dit goed uit te leggen valt, wordt misschien een krachtige factor die hieraan bijdraagt over het hoofd gezien: beleggers hebben te veel cash.

Tijdens de corona-pandemie groeiden geldmarktfondsen in omvang. Dat zette door toen spaarders eerst op zoek gingen naar veiligheid en vervolgens naar hogere rentes in geldfondsen na de ondergang van Silicon Valley Bank. Vergeleken met de grofweg 15% van het nominale bbp die in rustigere tijden in geldfondsen werd belegd, lijkt het huidige niveau van 21% meer op de pieken tijdens de recessies van 2002 en 2008, die beide werden gevolgd door sterke, meerjarige rally's in aandelen en een over het algemeen gunstige omgeving voor credits.

Een herbalancering van portefeuilles zou obligaties ook kunnen ondersteunen. Terwijl de allocaties van beleggers naar aandelen en vastgoed mogelijk zijn gestegen door waardestijgingen, en de allocaties naar cash zijn toegenomen door instroom, konden die naar obligaties wel eens onder druk hebben gestaan door de renteverhogingen de afgelopen jaren. Deze schijnbare onevenwichtigheid in de beleggingsmix - die in tegenspraak is met een vergrijzende bevolking - suggereert, al het andere gelijk, dat obligaties goed kunnen blijven liggen als beleggers hun vastrentende allocatie optrekken naar meer normale niveaus.

De vooruitzichten voor obligatierendementen op de lange termijn blijven dus sterk. Hoewel we geen daling van de langetermijnobligatierentes verwachten, zullen de huidige, nog steeds royale yields toch blijven renderen. En hoewel het onwaarschijnlijk is dat de spreads op grote schaal zullen verkrappen ten opzichte van de huidige niveaus, kunnen spreadsectoren extra inkomsten en rendement toevoegen en mogelijkheden bieden om waarde toe te voegen door middel van sectorrotatie en selectie van nieuw papier.