DNB: Dekkingsgraad pensioensector verbeterd

DNB: Dekkingsgraad pensioensector verbeterd

Risicomanagement Pensioenfondsen
Bescherming-afdekking-paraplu-algemeen.jpg

In het eerste kwartaal van 2024 is de dekkingsgraad van de pensioensector verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen minder toenam dan de waarde van de beleggingen.

De totale beleggingen zijn toegenomen met EUR 35 miljard naar EUR 1.599 miljard, terwijl de totale verplichtingen met EUR 5 miljard zijn toegenomen naar EUR 1.370 miljard. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding weer tussen de beleggingen en de verplichtingen.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 116,7%

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 116,7 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 2,1 procentpunt (figuur 1). De dekkingsgraad ligt daarmee net boven het niveau van 116,4 procent van een jaar geleden. Deze verandering is mede te verklaren door de positieve rendementen op de beleggingen, terwijl de rente stabiel bleef.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 118,2%

De beleidsdekkingsgraad vertoont een daling van 0,2 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de twaalf maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde dekkingsgraad in het eerste kwartaal van 2024 lager was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.