Young Professionals over AI: Steven de Bok (Columbia Threadneedle Investments)

Young Professionals over AI: Steven de Bok (Columbia Threadneedle Investments)

Kunstmatige intelligentie Technologie
Steven de Bok (foto archief Columbia Threadneedle Investments) 980x600.jpg

Door Steven de Bok, Client Director, Columbia Threadneedle Investments

 

Waar biedt (generatieve) AI de grootste kansen voor institutionele beleggers?

‘AI heeft een grote invloed op veel sectoren en dit neemt alleen nog maar toe. Op de korte en middellange termijn stroomt kapitaal dat nodig is voor verdere ontwikkeling van AI naar cloudproviders, datacentra, semiconductors en netwerkcommunicatie. Dan kom je snel uit bij namen als Microsoft, Alphabet en NVIDIA.

Hier gaat het om bedrijven die op de korte termijn voordeel hebben van AI. Daarnaast zien we voor institutionele beleggers kansen in ondernemingen waarvan niet direct duidelijk is dat ze op korte termijn van AI zullen profiteren. Het gaat om bedrijven die unieke producten hebben, waardoor ze een concurrentievoordeel hebben nu de AI-infrastructuur wordt uitgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan ondernemingen als Synopsis, een wereldleider in chipdesignsoftware en Marvel, dat chips maakt die in datacentra worden gebruikt.

Ook veel bedrijven buiten de techsector zullen profiteren van AI, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, bij IT-helpdesks en in de landbouwsector. Zo kan AI worden ingezet om de administratieve lasten in de gezondheidszorg te verminderen en om patiëntenzorg te verbeteren via diagnostische technologie voor artsen. De minder voor de hand liggende landbouwsector zal in de toekomst mogelijk efficiënter werken door het gebruik van AI en dat is met een groeiende wereldbevolking ook noodzakelijk. AI kan worden ingezet om landbouwgronden efficiënter te gebruiken en het gebruik van pesticiden te optimaliseren. Hierdoor kan er meer en goedkoper voedsel worden verbouwd. Deze ontwikkelingen kunnen bijdragen aan duurzame doelstellingen van institutionele beleggers.’

 

Veel bedrijven buiten de techsector zullen profiteren van AI.