Janus Henderson: Zachte landing gunstig voor markt bedrijfsleningen

Janus Henderson: Zachte landing gunstig voor markt bedrijfsleningen

Obligaties Recessie (dreiging)
Koersen omlaag.jpg

Een zachte landing van de economie is moeilijk af te dwingen, maar er zijn aanwijzingen dat de Amerikaanse Federal Reserve hierin desondanks lijkt te slagen. Hoewel er risico's blijven bestaan, bieden bedrijfsleningen volgens de laatste analyse van Janus Henderson nu een aantrekkelijke beleggingspropositie.

Door de afnemende inflatie en de verwachting dat de rentes dalen, nemen de yields af en kunnen bedrijven hun leningen makkelijker herfinancieren, ondanks dat de kredietvoorwaarden historisch gezien streng zijn.

Hoewel de bedrijfswinsten in verschillende sectoren de afgelopen tijd zijn teruggelopen, wijzen de recente winstverwachtingen erop dat bedrijven het ergste nu wel achter de rug hebben. Vanwege deze macro-economische context zijn de indicatoren 'Toegang tot de kapitaalmarkten' en 'Cashflow en winst' in de Credit Risk Monitor het afgelopen kwartaal verbeterd van rood naar oranje.

Jim Cielinski, Global Head of Fixed Income bij Janus Henderson Investors, zei: 

'Ons wordt vaak gevraagd naar welke signalen we kijken. Voor ons blijft de inflatie de belangrijkste indicator. Renteverlagingen zijn gebaseerd op een daling van de inflatie. Als die aanhoudt, kunnen centrale banken agressief versoepelen, wat ons goed van pas zal komen.

Wij denken dat de spreads de komende maanden zullen verkrappen. De zachte landing, de vriendelijkere houding van de centrale banken - dit alles werkt ondersteunend. We verwachten geen heldendaden van het bedrijfsobligatiesegment, maar we denken dat ze het beter kunnen doen dan alleen de coupon of carry die ze bieden.'