Ebury: Dollar stijgt door sterke Amerikaanse economie die voorsprong op Europa uitbreidt

Ebury: Dollar stijgt door sterke Amerikaanse economie die voorsprong op Europa uitbreidt

Valuta
Dollar.jpg

Het dominante thema op de valutamarkten in 2024 is de economische kracht van de VS, die de markten dwingt de timing van de renteverlagingen van de Federal Reserve terug te schroeven en de dollar helpt om het grootste deel van de verliezen die het eind 2023 heeft geleden, ongedaan te maken.

Vorige week was geen uitzondering op de trend. Hoewel de Fed-vergadering in januari de valutamarkten niet veel in beweging bracht, zorgde een uitstekend arbeidsmarktverslag uit de VS ervoor dat rentehandelaren de timing van de eerste renteverlaging verschuiven van maart naar mei. Het feit dat deze economische kracht niet elders in de wereld wordt geëvenaard, voedt de dollarrally, die vorige week ten opzichte van de meeste belangrijke wereldvaluta’s is gestegen, inclusief de G10.

Volgende week is uitzonderlijk licht wat betreft zowel de belangrijke gegevenspublicaties als de monetaire beleidsgebeurtenissen in de belangrijkste economische gebieden. De nasleep van de havikachtige houding van de Fed van vorige week en aanwijzingen van een versnelling van de Amerikaanse economie kunnen ervoor zorgen dat de meeste wereldvaluta’s achterblijven ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl we wachten op het inflatiecijfer vanuit de verschillende economische gebieden half februari. Wij blijven van mening dat deze gegevenspunten de sleutel blijven tot middellange termijn valutabewegingen.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Gegevens van vorige week bevestigden dat de economie van de eurozone als geheel zowel in het laatste kwartaal van 2023 als over het hele jaar stagneerde, hoewel het een technische recessie wist te vermijden. De inflatie in januari zette haar dalende trend voort, hoewel het feitelijke getal iets boven de marktverwachtingen uitkwam. Over het algemeen, en bij afwezigheid van een onverwachte opleving van de inflatiedruk, denken wij dat het waarschijnlijk is dat de ECB de rentetarieven zal verlagen voor de Bank of England en de Federal Reserve, hoewel waarschijnlijk niet voor april.

Pond

Het Monetair Beleidscomité van de Bank of England neigde afgelopen donderdag iets meer naar een dovish houding, aangezien één lid overschakelde van stemmen voor een verhoging naar een neutrale positie, en een ander van neutraliteit naar stemmen voor een verlaging. Echter, de consensuspositie binnen het MPC is dat, hoewel de rentetarieven hun cycluspiek hebben bereikt, er weinig animo is voor onmiddellijke verlagingen en de eerste verlaging zal op zijn vroegst niet voor de zomer komen. Ondertussen blijft het Britse pond profiteren van de hoogste korte termijn rentes in de G10 evenals de bescheiden betere economische gegevens die we recent zien, althans vergeleken met andere Europese landen.

Dollar

De dollar rallyde niet na de Fed-vergadering op woensdag, ondanks de sterke weerlegging door voorzitter Powell tegen de markttiming voor renteverlagingen. Echter, het uitstekende arbeidsmarktverslag van januari, met sterke heroplevingen in banenschepping en lonen en een hernieuwde daling in de werkloosheidscijfers dwong handelaars uiteindelijk om de kansen op een renteverlaging in maart terug te schroeven naar bijna nul en de dollar hoger te sturen. Deze week kunnen we wat vuurwerk verwachten wanneer de geplande herzieningen van vroegere CPI-gegevens op vrijdag worden vrijgegeven.