Nuveen: Focus ligt op defensieve aandelen zoals zorg en softwarebedrijven

Nuveen: Focus ligt op defensieve aandelen zoals zorg en softwarebedrijven

Aandelen
Aandelenkoersen

Het cijferseizoen is begonnen. Saira Malik, CIO van Nuveen, houdt deze keer rekening met dalende winstcijfers, vertelt ze in haar wekelijkse marktcommentaar. 'Hoewel slechts 10% van de S&P500 bedrijven hun winstcijfers al heeft gepubliceerd, gaan de prognoses van FactSet uit van een winstdaling van 1,7%.'

Malik bestemplt de prognoses van FactSet voor het gehele jaar - 12,2% winstgroei - als ambitieus. 'Er zijn diverse neerwaartse risico’s en naar verwachting vertraagt de Amerikaanse economie. Om winstmarges te beschermen of te laten groeien, zullen bedrijven in de kosten moeten snijden.'

De alarmbellen gaan al een tijd af; er wordt meer geleend tegen minder gunstige voorwaarden en het aantal bedrijven dat niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen, loopt op. Daarnaast bevindt de Amerikaanse maakindustrie zich in een van de diepste recentelijke recessies. Volgens het Institute For Supply Management krimpt de maakindustrie al - ruim een jaar. Onderzoek van de Fed bevestigt dit.  

Dit cijferseizoen komen de hoge waarderingen onder de loep te liggen. Met een koers die bijna 20 keer hoger ligt dan de winst. Malik verwacht, net als in voorgaande verkiezingsjaren in de VS, een hogere volatiliteit. Beleggingen in de zorgsector met defensieve eigenschappen vindt ze daarom aantrekkelijk. In plaats van farmabedrijven geeft Malik de voorkeur aan doelmatige zorgverlening en leveranciers aan zorginstellingen.  

In de doelmatige zorgsector steeg de winst per aandeel waardoor er meer werd verdiend door beleggers. Bedrijven in deze sector houden doorgaans grote kapitaalbuffers aan, die met de stijgende rentetarieven, verder groeien. Malik vindt dat er te optimistisch wordt gedacht over renteverlagingen. 'Als de Fed niet ingrijpt in de rente, is managed care prima gepositioneerd.' Ook neemt ze die leveranciers onder de loep, die een cruciaal onderdeel van de toeleveringsketen vormen en in mindere mate last hebben van de rentetarieven.

De aandelen in de distributie presteren doorgaans goed, wanneer beleggers voor een defensieve allocatie kiezen. Ten opzichte van farmaceutische bedrijven, hebben leveranciers niet te maken met de kosten van onderzoeken en patenten, maar profiteren wel van nieuwe medicijnen op de markt.   

Malik verwacht ten slotte dat de ICT-sector dit jaar nog veel aandacht trekt. Malik legt de nadruk op onder andere softwarebedrijven, deze tech-bedrijven zijn minder cyclisch en consumentgericht.

'Hun bedrijfsmodellen kunnen tegen een stootje en de vraag naar hun producten en diensten is vrij inelastisch. Kasstromen worden voornamelijk gedreven door zakelijke klanten, die een betrouwbaardere bron van inkomsten vormen. Softwarebedrijven zijn over het algemeen beter in staat zich aan te passen aan een veranderend economisch klimaat. Ze zijn in staat om te bezuinigingen zonder het bedrijf pijn te doen', concludeert Malik.