Columbia Threadneedle: Fed wil renteverlagingen depolitiseren

Columbia Threadneedle: Fed wil renteverlagingen depolitiseren

Fed
Fed dollar (kreatikar, Pixabay)

Begin 2024 zorgden centrale bankiers er met hun uitspraken voor dat de speculatie over mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve hoogtij vierden. Een wereldwijde koopgolf in aandelen en obligaties volgde, maar nu ziet Steven Bell, hoofdeconoom EMEA van Columbia Threadneedle Investments, een ommekeer.  

Omdat de inflatie de doelstelling nadert, weet de Fed dat de rentes - nu de verkiezingen in aantocht zijn - een politieke kwestie kunnen worden, zegt Bell. 'Toen de voorzitter van het rentecomité van de Fed over vervroegde Amerikaanse renteverlagingen begon, zweepte dat de financiële markten aardig op. Wat volgde was een flinke koopgolf van aandelen en obligaties in een groot deel van de wereld. Forse renteverlagingen werden in verschillende regio’s ingeprijsd. Maar begin dit jaar drukten centrale bankiers de optimistische marktverwachtingen opnieuw de kop in.'

Europa

In Europa is de prijsinflatie aan het eind van afgelopen jaar verder teruggedrongen dan de ECB had verwacht, zegt Bell. 'Maar de vooruitzichten voor looninflatie zijn somberder. Er zijn goede redenen om een vertraging van de loongroei te verwachten, maar de ECB zal deze resultaten eerst zelf af willen wachten, voordat ze in april of juni de rente zal verlagen.'

Voor het Verenigd Koninkrijk gelden dezelfde sombere vooruitzichten voor de looninflatie. De looninflatie is weliswaar vertraagd, maar de verhoging van 10% van het minimumloon zou opnieuw opwaartse druk op de lonen kunnen uitoefenen. Daar bovenop komen nog mogelijke belastingverlagingen in maart. Bell verwacht dat de Bank of England, weliswaar later dan de Fed en de ECB, uiteindelijk ook de rente verlaagt. 

Heeft de problematiek in de Rode Zee nog invloed op de inflatie en renteverlagingen? 'Leveringskosten zijn weliswaar gestegen, maar op veel kleinere schaal vergeleken met de nasleep van de lockdowns,' zegt Bell. 'Bovendien zijn hogere prijzen nu minder makkelijk door te berekenen, omdat de vraag sindsdien gedaald is. De – hopelijk tijdelijke - impact zal dus meevallen,' concludeert hij.