Columbia Threadneedle: Markt te pessimistisch over rentestappen Fed

Columbia Threadneedle: Markt te pessimistisch over rentestappen Fed

Rente Fed
Fed dollar (kreatikar, Pixabay)

De laatste weken zijn de financiële markten een stuk pessimistischer over de kans dat de Federal Reserve de rente in juni zal verlagen. Ook over het aantal renteverlagingen is de stemming omgeslagen.

Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is dat schromelijk overdreven. Hij verwacht dit jaar nog altijd forse rentestappen in de Verenigde Staten.

De markten waren in maart nog vol vertrouwen over een renteverlaging in juni, maar na nieuwe cijfers over de Amerikaanse inflatie en producentenprijzen staat dit momenteel op 50-50. De verwachting over het aantal rentestappen staat nu op drie, waar eerder vier stappen werden verwacht.

Bell vindt dit pessimisme misplaatst. 'Er zijn wel degelijk signalen dat de Amerikaanse economische groei vertraagt. De sterke groei in de VS werd tot nu toe gedreven door consumenten. Maar de covidspaarpotten hebben hun bodem nu bereikt, dus die factor is zo goed als uitgespeeld. Ook zorgt de stijging van de hypotheekrentes voor een afkoelende huizenmarkt. Deze ontwikkelingen beginnen we nu in de cijfers terug te zien. De verkoopcijfers in de detailhandel vertragen en surveys onder kleine bedrijven laten zien dat er de komende maanden een flinke rem komt op de werkgelegenheid.'

Volgens Bell houdt de Fed deze week vast aan zijn voorzichtige toon van de afgelopen tijd, ”maar de prognose over renteverlagingen over de langere termijn, blijft nog altijd heel positief.”