abrdn: 2024 wordt belangrijk jaar voor obligaties

abrdn: 2024 wordt belangrijk jaar voor obligaties

Obligaties
Outlook vooruitzicht (05)

Lage koersen aan het begin van het jaar en uitzicht op dalende inflatie: 2024 kan wel eens een mooi obligatiejaar worden.

‘De turbo kan vrijwel zeker op het rendement als de centrale banken van de Verenigde Staten, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk de rentes in de tweede helft van het jaar gaan verlagen,’ zegt abrdn vandaag. ‘Gezien de matiging van de inflatie lijkt daar ruimte voor. Historisch gezien gaat het rendement op obligaties fors omhoog in periodes waarin de Amerikaanse Fed na een rentepiek de rentes omlaag brengt.’

‘Als de centrale banken in de loop van 2024 inderdaad constateren dat de economie voldoende is afgekoeld om hun doelinflatie te kunnen behalen, dan zullen ze de rente laten dalen. We zijn dus optimistisch over obligaties in 2024. Maar we letten hierbij wel nauwlettend op zes factoren en de daarbij horende risico’s:

  1. We richten ons op obligaties van hoge kwaliteit, dus staatsobligaties en ‘investment grade’ bedrijfsobligaties. Die presteren goed in ons basisscenario van dalende groei, dalende inflatie en dalende rentes.
    Bijbehorend risico: als de economische groei onverwacht sterk blijft en ook de inflatie aanhoudend hoog, dan kan dat nadelig uitpakken voor alle beleggingsklassen, uitgezonderd kortlopende obligaties en geldmarktfondsen.

  2. Het surplus aan spaargeld dat tijdens Covid werd opgepot kan eerder dan verwacht zijn opgebruikt. Bij dit scenario, dat neerkomt op een overschatte consumentenkracht en dat gepaard zou gaan met een erger dan verwachte recessie, zouden staatsobligaties het nog steeds goed doen. 
    Risico: de meeste bedrijfsobligaties en banken zouden eronder lijden. Tegelijkertijd kan een diepe recessie een goed moment zijn om in meer risicovol waardepapier, zoals high yield, te stappen. 

  3. Banken. In 2023 gingen weliswaar enkele banken ten onder, maar wij denken dat de meeste grote banken een sterke balans en goede winstverwachtingen hebben. Dit verzacht eventuele gevolgen van een toename van wanbetalingen. De spreads zijn nog steeds ruim. Dat biedt kansen voor wie selectief is.
    Risico: Een aantal banken zit mogelijk bovenmatig in onroerendgoedleningen. In de komende 24 maanden moet $ 2,000 miljard aan onroerendgoedleningen van Amerikaanse regionale banken worden geherfinancierd. 

  4. Slechte kredietbeoordelingen en wanbetalingen. Voor investment-grade bedrijfsobligaties zien wij hiervoor weinig risico’s. Hoge winstmarges en voorzichtige balansen leidden vaker tot een hogere dan lagere kredietbeoordeling.
    Risico: wanbetalingen op obligaties van kleinere en risicovolle bedrijven nemen toe. Dat zal nog erger worden in een afkoelende economie. Toch kan het totaalrendement hoger zijn dan dat op high yield. 

  5. Hefboomleningen en niet-beursgenoteerde leningen. We zien kansen bij niet-beursgenoteerd schuldpapier van hogere kwaliteit. Doorgaans biedt dat een hoger rendement, als compensatie voor de lage liquiditeit. Leveraged loans en niet-beursgenoteerd schuldpapier zijn als beleggingscategorie zeer snel gegroeid. Dit kan problemen opleveren, omdat snelle groei vaak gepaard gaat met slechte leenstandaarden. 
    Risico: wanbetalingen bij hefboomleningen liggen nu al hoger dan die in de high-yield obligatiemarkt. Ook delen van de markt van niet-beursgenoteerde leningen zijn risicovol. Vooral bij kleinere bedrijven kunnen problemen ontstaan.

  6. Obligaties van opkomende markten (EMD). In sommige segmenten van de meer risicovolle opkomende markteconomieën zijn de waarderingen nog steeds laag. Veel opkomende markten zullen als een van de eerste de rente verlagen, nadat ze eerder snel waren met renteverhogingen. Dit kan schuldpapier in lokale valuta ondersteunen. 
    Risico: De waarderingen voor investment grade zijn aan de krappe kant. Pas als de Amerikaanse dollar zakt en het rendement op Amerikaanse staatsobligaties daalt zullen beleggers weer massaal in deze markt stappen. De vooruitzichten zien er ook minder gunstig uit als de dollar forst zou stijgen of als er een diepe recessie komt.’