AFM: Versnelling duurzaamheidstransitie noodzakelijk

AFM: Versnelling duurzaamheidstransitie noodzakelijk

Duurzaam beleggen
Duurzaam (11) windenergie energietransitie.png

De financiële sector moet de duurzaamheidstransitie versnellen om in de kans op een ordelijke transitie naar een duurzame economie niet te verkleinen.

‘De duurzaamheidstransitie van de financiële sector gaat minder snel dan gewenst. Zowel nationaal als internationaal groeit de maatschappelijke en politieke wens om financiële markten vaart te laten maken,’ waarschuwt de AFM. ‘Er is in 2024 (nieuwe) wetgeving waar de financiële sector aan moet voldoen en de AFM toezicht op gaat houden. De ontwikkeling van een integrale strategie voor het toezicht op duurzaamheid is één van de prioriteiten van de AFM. Ook digitalisering, grensoverschrijdende financiële dienstverlening en het toezicht op de pensioentransitie behoren tot de prioriteiten in 2024.’

‘Op allerlei terreinen binnen de financiële sector is de druk op de verduurzaming groot, maar er zijn ook zorgen over de snelheid waarop de duurzaamheidstransitie doorzet. Zo krijgen uitgevende instellingen en accountants bijvoorbeeld te maken met nieuwe Europese verslaggevingsregelgeving, maar schiet de beschikbare duurzaamheidsdata vaak nog tekort voor deze rapportagevereisten. Een ander vraagstuk dat wij zien is het vinden van de optimale balans tussen financieel rendement en ESG-impact van beleggingen. De wijze waarop duurzame beleggingen worden gepresenteerd, sluit nog vaak onvoldoende aan op de motivaties van consumenten.’

‘Elke vertraging verkleint de kans op een spoedige en ordelijke transitie naar een duurzame economie.’