T. Rowe Price: Enorme rendementskansen in China

T. Rowe Price: Enorme rendementskansen in China

China
China 4.jpg

Het matige herstel na de heropening van China is voornamelijk cyclisch van aard. Koersmalaise China biedt kansen aan koopjesjagers.

‘Chinese aandelen stellen teleur sinds begin 2021: De MSCI China Index is meer dan gehalveerd. De index blijft ondermaats presteren, zelfs nadat het land eind vorig jaar uit de pandemie kwam,’ analyseert T. Rowe Price vandaag. ‘China staat voor structurele uitdagingen, zoals de hoge schuldniveaus in de vastgoedsector en bij lokale overheden, de voortdurende geopolitieke onzekerheden en demografische tegenwind.   

Toch is de vertraging die we nu zien grotendeels cyclisch. Deze periode is vanuit historisch perspectief bovendien niet uniek. Elke drie tot vier jaar heeft China mini-economische cycli doorgemaakt. De laatste keer dat China een grote schuldafbouw meemaakte was in 2012-2015 en dit had forse dalingen op de Chinese aandelenmarkten tot gevolg. Deze neergang werd gevolgd door vijf jaar van sterke marktprestaties, waarbij de MSCI China Index in die periode met 160% steeg, beter presterend dan andere belangrijke beursgraadmeters zoals de S&P 500.’

Beleggingskansen uit de neergang

‘Beleggers moeten het prestatieniveau van de index onderscheiden van het werkelijke rendementspotentieel in Chinese aandelen. Hoewel de MSCI China Index de afgelopen 10 jaar niet veel heeft gedaan, laten de 20 Chinese A-aandelen met het hoogste percentage buitenlandse aandeelhouders een veel positiever beeld zien. China blijft intern een zeer inefficiënte markt, waarbij Chinese particuliere beleggers ongeveer 70% van het handelsvolume uitmaken. Hun gemiddelde houdperiode is ongeveer 16 dagen. Dit kan leiden tot hoge omloopsnelheid en misprijzing.

Een ander probleem voor Chinese aandelen is dat het universum groot is, maar dat beleggers maar een klein aantal bedrijven in portefeuille hebben. China heeft meer dan 6.000 beursgenoteerde bedrijven, maar slechts ongeveer 1% zijn megacaps met een marktkapitalisatie van meer dan $ 30 miljard. Die 1% van de aandelen heeft echter een gewicht van meer dan 50% in de MSCI China Index. Mainstream China-beleggingsfondsen beleggen daarmee gemiddeld meer dan de helft van hun beheerde vermogen in slechts 1% van de aandelen. Het resterende 98%-99% van het Chinese aandelenuniversum blijft naar alle waarschijnlijkheid on- en onderbenut. Daar liggen enorme rendementskansen liggen.’