Grootschalig SDG-fonds voor EM en frontiermarkten van start dankzij first loss-investering FMO

Grootschalig SDG-fonds voor EM en frontiermarkten van start dankzij first loss-investering FMO

Duurzaam beleggen Opkomende markten
Wereld Afrika - algemeen - duurzaam

Drie verschillende partijen, Allianz Global Investors, FMO Investment Management en de John D. en Catherine T. MacArthur Foundation, hebben met het SDG Loan Fund meer dan $ 1 miljard aan privékapitaal heeft opgehaald om met name economische groei (SDG 8), gelijkheid (SDG 10) en klimaat (SDG 13) te bevorderen in opkomende en frontiermarkten.

Het kapitaal van het fonds is afkomstig van een groep institutionele beleggers, waaronder Allianz, de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en Skandia.

Het fonds maakt gebruik van een innovatief 'blended finance'-model. FMO stelt via een 'first loss'-investering $ 100 miljoen dollar beschikbaar. De MacArthur Foundation heeft een garantie van 25 miljoen dollar toegezegd voor kredietbescherming. Allianz geeft de grootste kapitaalinjectie.

Deze structuur stelt institutionele beleggers in staat om mee te beleggen in een portefeuille van leningparticipaties ter ondersteuning van financiële instellingen en tussenpersonen die kleine en middelgrote ondernemingen bedienen in landen met een laag en gemiddeld inkomen in Latijns-Amerika, Azië, Afrika en Oost-Europa in drie doelsectoren: de energiesector, financiële instellingen en de agribusiness. 

Allianz Global Investors beheert het SDG Loan Fund en FMO Investment Management ligt aan de basis van en beheert de leningenportefeuille.

Het SDG Loan Fund is opgezet om te voorzien in de dringende behoefte aan kapitaal om de SDG's in ontwikkelingslanden te bereiken. Volgens de drie partijen is met een totaal van 3,9 biljoen dollar in 2020 het kritieke jaarlijkse financieringstekort na de uitbraak van COVID-19 met 56 procent toegenomen. Het fonds bouwt voort op een groeiend aantal inspanningen om kapitaal van beleggers uit de privésector op te halen voor investeringen in opkomende en frontiermarkten ten behoeve van de SDG's.