Ebury: G10-valuta’s tonen beperkte fluctuatie tijdens korte handelsweek

Ebury: G10-valuta’s tonen beperkte fluctuatie tijdens korte handelsweek

Valuta
Valuta 2.jpg

De Thanksgiving-vakantie in de VS zorgt gewoonlijk voor rustige markten en een gebrek aan volatiliteit. Afgelopen week was daar geen uitzondering op.

De belangrijkste marktbewegers waren de PMI-indexen van zakelijke activiteit in de Eurozone en het VK, waarbij de eerste zwak was en de laatste sterker dan verwacht. Als gevolg hiervan handelde het pond hoger tegenover zowel de euro als de Amerikaanse dollar. Opkomende marktvaluta’s, zoals risicovolle assets, dobberden rond zonder duidelijke trend of thema’s, en eindigden de week meestal binnen 1% of minder van waar ze begonnen waren.

Deze week zou de aandacht weer naar data moeten verschuiven, in het bijzonder naar het inflatierapport. De belangrijkste indicator ter wereld, de voorlopige inflatiecijfers van de Eurozone voor november, worden donderdag gepubliceerd, op dezelfde dag als het Amerikaanse rapport over inflatie van de persoonlijke consumentenuitgaven voor oktober.

In de afwezigheid van belangrijke vergaderingen van de centrale bank zullen we een reeks sprekers krijgen van de Federal Reserve, de Bank of England en de ECB. De vraag voor de FX-markten is of de scherpe verkoop van de Amerikaanse dollars kan doorgaan zonder duidelijkere tekenen van economische sterkte buiten de Verenigde Staten. Wij denken dat het mogelijk te veel en te snel is gedaald.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De voorlopige PMI-cijfers in de Eurozone blijven wijzen op een economische krimp in het vierde kwartaal, wat een technische recessie zou bevestigen na de negatieve cijfers voor het derde kwartaal.

De ECB hoopt op wat verlichting van de somberheid in het komende voorlopige inflatierapport van november, waarin naar verwachting nog een significante daling van zowel de algemene als de kernindexen te zien zal zijn, tot net onder de 4% in het laatste geval.

Ongeacht de uitkomst zal de stijging van de euro ten opzichte van de dollar in november moeilijk te handhaven zijn tenzij de economie van de Eurozone tekenen van leven begint te vertonen.

Pond

De PMI-indexen van zakelijke activiteit lieten vorige week een significante positieve verrassing zien in het VK. De algemene index herstelde boven het niveau van 50 dat duidt op bedrijfsexpansie, in scherp contrast met de somberdere cijfers die aan de overkant van het Kanaal werden gepubliceerd.

Bescheiden expansie, hardnekkige inflatie en de door de overheid aangekondigde fiscale stimulansen betekenen waarschijnlijk dat de Bank of England terughoudend zal zijn om de rentetarieven binnenkort te verlagen. Het pond steeg tegenover de meeste belangrijke valuta’s, en wij denken dat er ruimte is om dit tegen de euro voort te zetten.

Dollar

De dollar handelde meestal op basis van nieuws van elders in de data-arme Thanksgiving-vakantieweek. Aan de marge zouden de gepubliceerde gegevens van de tweede rang vorige week kunnen hebben bijgedragen aan het naar de toekomst schuiven van de verwachtingen voor renteverlagingen.

De wekelijkse werkloosheidsclaims daalden scherp, wat indruist tegen het verhaal van een afkoelende arbeidsmarkt. De inflatieverwachtingen van consumenten stegen opnieuw. Echter, de PCE-inflatiegegevens van deze week zullen een significante test zijn of de trend van desinflatie op zijn plaats blijft ondanks de kracht van de arbeidsmarkt en de zorgen van consumenten over inflatie.