J.P. Morgan Private Bank: Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024 - waar moeten beleggers op letten?

J.P. Morgan Private Bank: Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024 - waar moeten beleggers op letten?

Verenigde Staten Politiek
Amerikaanse Verkiezingen.jpg

Met nog een jaar te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, geeft Madison Faller, Investment Analyst bij J.P. Morgan Private Bank, aan waar beleggers in het komende jaar rekening mee moeten houden.

Op 5 november 2024 zullen Amerikaanse kiezers hun stem uitbrengen op een presidentskandidaat, alle 435 vertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden, 34 van de 100 senatoren en 11 gouverneurs. Op 15 januari beginnen de caucuses en voorverkiezingen in de staten, en tegen 12 maart zouden de genomineerden van elke partij duidelijk moeten zijn.

Op dit moment lijkt het opnieuw op een strijd tussen Biden en Trump uit te draaien - althans volgens de voorspellingen, populariteitsmetingen en de meeste politieke deskundigen. Maar er kan in de komende 12 maanden nog altijd veel veranderen.

Invloed verkiezingen op economie en markten

De Amerikaanse economie is historisch gezien blijven groeien, tijdens alle 46 presidenten tot nu toe. Toch kunnen de verkiezingen de economie en markten direct beïnvloeden wanneer de plannen van kandidaten:

  • Duidelijk invloed hebben op specifieke sectoren of regio's, zoals de Patient Protection and Affordable Care Act uit 2010 die de gezondheidszorgsector door elkaar schudde, of het gecombineerde effect van de Infrastructure Investment and Jobs Act (IIJA) uit 2021, de Inflation Reduction Act (IRA) uit 2022 en de CHIPS and Science Act (CHIPS) uit 2022, wat heeft geleid tot een sterke focus op sectoren in de echte economie en halfgeleiders.
  • Verwachtingen voor groei en inflatie veranderen, door bijvoorbeeld handelsovereenkomsten zoals NAFTA die verdere globalisering stimuleerden, de groei bevorderden en leidden tot lagere prijzen.

Op dit moment is het nog te vroeg om die mogelijke impact te schetsen, met weinig concrete beleidsvoorstellen tot nu toe. Het is ook belangrijk op te merken dat niet alle beleidsvoorstellen worden uitgevoerd.

Onderliggende economische macro-trends bepalen de uitslag

Bij de laatste presidentsverkiezing in 2020 waren het de lockdown en heropening als gevolg van de COVID-19-pandemie die de markten het meest beïnvloedden, meer dan de verschillende ideologische opvattingen van de huidige president Biden en toenmalige president Trump.

Of denk aan de verkiezingen van 2008 toen de verkiezingsstrijd tussen Obama en McCain ging: de zich ontvouwende wereldwijde financiële crisis was de overheersende factor tijdens de verkiezingen, meer dan botsende opvattingen van de kandidaten over de oorlog in Irak en het gezondheidszorgbeleid.

Teruggaand tot 1980 zijn aandelen gemiddeld gestegen in het jaar na een verkiezing. Hoewel de volatiliteit kan toenemen door de onzekerheid die gepaard gaat met verkiezingen, hebben aandelenkoersen de neiging om te stijgen na de verkiezingen.