DWS: Lastig voor Powell om zijn renteverhaal te blijven verkopen

DWS: Lastig voor Powell om zijn renteverhaal te blijven verkopen

Fed
Federal Reserve.jpg

De aandacht van de Federal Reserve is niet alleen meer gericht op het indammen van de inflatie, maar zeker ook op de risico’s die het gevoerde monetaire beleid met zich meebrengen.

De lange rentetarieven baren de Fed-bestuurders zorgen. Een van hen stelt zelfs dat de strenge financieringsvoorwaarden die heruit voortvloeien gelijk staan aan een renteverhoging van 25 basispunten.

Niet iedereen is het daarmee eens want de dot plot van de Fed geeft aan dat er dit jaar nog een renteverhoging in het vat zit. Als dat de markt geen lucht geeft, stopt de Fed met het opschroeven van de rente. Dat stelt Christian Scherrmann, Amerika-econoom bij vermogensbeheerder DWS in aanloop naar de Fed-vergadering deze week.

Scherrmann: 'Fed-voorzitter Powell staat voor de moeilijke taak om het standpunt van de centrale bank goed over het voetlicht te brengen. Een dovish toon kan verschillende gevolgen hebben: financieringsvoorwaarden kunnen soepeler worden en dat stut de bedrijvigheid en verlicht de zorgen die er in de VS heersen over de toekomst van de economie. Anderzijds, kan een dovish toon de bestaande verhaallijn - dat de Fed grotere economische risico's voorziet dan waarop de markten anticiperen - versterken. Als Powell een te hawkish geluid laat horen, kan dat geïnterpreteerd worden als een centrale bank die de neerwaartse risico’s van haar beleid niet wil inziet met als gevolg dat de economie instort en de rentetarieven dalen. Het is lastig voor Powell om het 'langer hoger' verhaal te blijven verkopen. Dit is de reden waarom hij het woord 'voorzichtig' de laatste tijd zo vaak gebruikt. Ik ben van mening dat Powell deze week wederom een hawkish geluid laat horen, al zal hij wellicht iets minder voorzichtig zijn in zijn bewoording. De manier waarop de Fed haar standpunt verdedigt, kan dus behoorlijke gevolgen hebben voor de rentetarieven en de gehele Amerikaanse economie.'